ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαχτσελί εναντίον Ελλάδας: Όσοι κάνουν προβοκάτσιες τους περιμένει ο πνιγμός

Μπαχτσελί εναντίον Ελλάδας: Όσοι κάνουν προβοκάτσιες τους περιμένει ο πνιγμός
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Ali Unal

Για εχθρική συμπεριφορά της Ελλάδας κάνει λόγο ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος MHP της ΤουρκίαςΝτεβλέτ Μπαχτσελί.

Σε ένα εθνικίστικο παραλήρημα προχώρησε ο αρχηγός του τουρκικού ακροδεξιού κόμματος MHP.

Σύμφωνα με τον Μπαχτσελί «η Ελλάδα έχει εχθρική συμπεριφορά», ενώ απείλησε ακόμα πώς «όσοι κάνουν προβοκάτσιες στη θάλασσα τους περιμένει ο πνιγμός».

Αναλυτικά η δήλωση του Μπαχτσελί:

«Η Ελλάδα έχει εχθρική συμπεριφορά. Αλλά όλοι ξέρουν και ο τουρκικός λαός τι κάνει στους εχθρούς. Ο τουρκικός λαός δεν αστειεύεται. Όσοι κάνουν προβοκάτσιες στη θάλασσα τους περιμένει ο πνιγμός. Το αποτέλεσμα των προκλήσεων στα χωρικά μας ύδατα, είναι η βύθιση, οι κοιλιές των ψαριών, ο βυθός. Κανένας δεν θα μπορέσει να εκδιώξει την Τουρκία από την Μεσόγειο, να μας εγκλωβίσει στην Ανατολία. Δεν έχει τέτοια δύναμη. Όσοι έρχονται με οργή εναντίον μας επαναφέροντας τους λογαριασμούς του παρελθόντος ή έχουν χάσει τη λογική τους ή από το πολύ συρτάκι έχει μουδιάσει το σώμα και το μυαλό τους».

Παράλληλα, το Oruc Reis συνεχίζει για τρίτη μέρα την πορεία του στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των ορίων της τουρκικής Navtex, συνοδευόμενο από μια φρεγάτα και τέσσερις κορβέτες.

Χτες το βράδυ, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έκανε στροφή και κινήθηκε νοτιοανατολικά.

Βρίσκεται όμως σταθερά στα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού (το ανατολικό όριο της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου είναι ο 27,58 μεσημβρινός).

Τα τουρκικά σκάφη παρακολουθούνται στενά από ελληνικά πολεμικά πλοία.

Το βίντεο του Ντονμέζ

Το ταξίδι του Oruc Reis έχει πρωτίστως γεωπολιτικό-επικοινωνιακό χαρακτήρα και δευτερευόντως ερευνητικό.

Πηγή: Screen grab από βίντεο

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες η Άγκυρα δημοσιοποίησε επισήμως φωτογραφίες των τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Σήμερα η επικοινωνιακή εκστρατεία κλιμακώθηκε με τη δημοσιοποίηση από τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, βίντεο που δείχνει το πλου του Oruc Reis, καθώς και τη δραστηριότητα μέσα στο ερευνητικό σκάφος.

Στο λεκτικό που συνοδεύει το βίντεο ο Τούρκος υπουργός γράφει:

«Βήμα-βήμα στη Μεσόγειο. Το Oruç Reis ακτινογραφεί τις θάλασσες μας. Έως τις 23 Αυγούστου θα απλωθούν στη Μεσόγειο ηχοβολιστικά καλώδια (streamer) για δισδιάστατες σεισμικές έρευνες συνολικού μήκους 1.750 χιλιομέτρων. Να είναι ανοικτός ο δρόμος σας και άφθονη η ενέργειά σας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ