ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Το Kemal Reis πήγε να προστατέψει το Barbaros στην Κύπρο

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Το Kemal Reis πήγε να προστατέψει το Barbaros στην Κύπρο
IHA via AP

Το Barbaros στην Κύπρο συνοδεύει πλέον η φρεγάτα Kemal Reis, που συνόδευε μέχρι χθες το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

«Η φρεγάτα ΚEMAL REIS που συμμετέχει στην Επιχείρηση «Ασπίδα της Μεσογείου, συνοδεύει το ερευνητικό μας πλοίο BARBAROS, μετά τη ναυτική άσκησή τους με τα πλοία ακτοφυλακής της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στα ανατολικά του νησιού της Μεσογείου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Άμυνας η οποία δημοσιεύτηκε μέσω ανάρτησης στο Twitter.

Μάλιστα, η τουρκική πλευρά έδωσε και στη δημοσιότητα τέσσερις φωτογραφίες της φρεγάτας.

Την Παρασκευή είχε γίνει γνωστό ότι η τουρκική φρεγάτα που συνόδευε το Oruc Reis επιστρέφει στη βάση του Ακσάζ.

Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, το «Κεμάλ Ρέις» έχει υποστεί σοβαρές μετά την επακούμβηση με τη φρεγάτα «Λήμνος» και χρήζει επισκευής.

Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis, καθώς σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες πλέει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Open, το τουρκικό σκάφος φαίνεται ότι έχει αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ φέρεται να πλέει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Τα στοιχεία του marinetraffic αναφέρουν πως το σεισμογραφικό, λίγο μετά τις 09:00 το πρωί, έπλεε στα ανοιχτά της Πάφου.

Κυπριακή αντι-Navtex μετά τη Navtex Τουρκίας στο τεμάχιο «6»

Αντι-Νavtex εξέδωσε η Κύπρος σε απάντηση της χθεσινής Navtex της Τουρκίας, με την οποία παρατείνει την παρουσία του Γιαβούζ στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα με αντι-Navtex, που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στη Λάρνακα, η Κυπριακή Δημοκρατία ειδοποιεί ότι η Navtex, που εξέδωσε η Τουρκία αφορά «μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα του πλοίου γεώτρησης Γιαβούζ και των υποστηρικτικών προς αυτό πλοία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αυτή η ενέργεια, προστίθεται, «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και είναι επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά την πλήρη αλληλεγγύη που εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε Αθήνα και Λευκωσία, αναφορικά με την κλιμακούμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές ενέργειες, η Άγκυρα εξέδωσε Navtex για γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου, με ισχύ από τις 18 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Το ερευνητικό σκάφος «Γιαβούζ» βρίσκεται ήδη στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ στην νέα επιχείρηση θα συμμετέχουν τρία ακόμη πλοία, τα «Ertugrul Bey, «Osman Bey» και «Orhan Bey».

Η τουρκική Navtex:

TURNHOS N/W : 1036/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 15-08-2020 18:13)
TURNHOS N/W : 1036/20
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY YAVUZ, ERTUGRUL BEY, OSMAN BEY AND ORHAN BEY BETWEEN 18 AUG-15 SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;
34 06.13 N - 031 45.73 E
34 06.13 N - 031 57.80 E
33 56.18 N - 031 57.80 E
33 56.18 N - 031 45.73 E
WIDE BERTH REQUESTED.
2. ALL VESSELS ARE STRONGLY ADVISED NOT TO ENTER TO THIS AREA.
3. CANCEL THIS MESSAGE 152059Z SEP 20.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιουλίου, η Τουρκία είχε εκδώσει Navtex για γεωτρήσεις του Γιαβούζ το διάστημα 18 Ιουλίου - 18 Αυγούστου, στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα νοτιοδυτικά της Κύπρου, στα οικόπεδα 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Με τη νέα Navtex ουσιαστικά ανανέωνεται η ισχύς της προηγούμενης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ