ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάσκες παντού, τηλεργασία και μοντέλο Πόρου: Τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό

Μάσκες παντού, τηλεργασία και μοντέλο Πόρου: Τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στις νεότερες ηλικίες, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό στις Αρχές, οι οποίες που επεξεργάζονται νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα μέτρα αυτά, αν παραστεί ανάγκη, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Σήμερα, Τρίτη, πάντως οι κ. κ. Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας) και Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας) αναμένεται να κάνουν ανακοινώσεις στις 13:00, που θα αφορούν το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τους εκδρομείς που επιστρέφουν από τις διακοπές τους και πιάνουν δουλειά σε επιχειρήσεις ή στο Δημόσιο.

Η χρήση μάσκας και το κατά πόσο θα είναι υποχρεωτική παντού, αλλά και η τηλεργασία είναι δύο θέματα που εξετάζονται.

Ζήτημα προέκυψε και με τις αρμοδιότητες του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας να δηλώσει ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα…

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί από τους ειδικούς».

Στη κυβερνητική σύσκεψη εξετάστηκαν τρόποι και παρεμβάσεις για όσους επιστρέφουν στην εργασία τους από διακοπές, αποστολή πανελλαδικού μηνύματος από το 112 για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας και προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων για 7 Σεπτεμβρίου, αλλά μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας διερωτώνται πως θα ανοίξουν τα σχολεία αν υπάρξουν επιβαρυμένα ιικά φορτία, και παράλληλα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επικρίνουν την κυβέρνηση για αυτή την απόφαση. Στη νέα ενημερωτική εκστρατεία της κυβέρνησης, με τίτλο «Μοιραζόμαστε αναμνήσεις όχι τον ιό», συμμετέχει ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος στέλνει το δικό του μήνυμα στη νέα γενιά.

Πηγή: ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το νέο σποτ της κυβέρνησης αλλά και η ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων έγινε «φόντο» για νέα πολιτική αντιπαράθεση.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σημείωσε ότι «όταν μια κυβέρνηση επικαλείται συνεχώς την ατομική ευθύνη, για να αποσιωπήσει τις δικές της ευθύνες, έχει χάσει το φιλότιμο της».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, καλεί τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει το σχεδιασμό που έχει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ιού:

«Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του να μας πουν ποιος είναι ο σχεδιασμός τους για την αντιμετώπιση της απειλής της πανδημίας που διευρύνεται και να σταματήσουν τις παλινωδίες».

Το άλλο μεγάλο μέτωπο

Την ίδια ώρα ο πόλεμος νεύρων στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται για έκτη ημέρα, με την Αθήνα να δίνει μάχη για να υψώσει διπλωματικά τείχη γύρω από την Άγκυρα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στη συνάντησή του την Κυριακή με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετέφερε τα μηνύματα στην Τουρκία που είχε ζητήσει η Αθήνα μέσω του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη συνάντηση της Βιέννης.

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει τους όρους υπό τους οποίους προτίθεται να συζητήσει με την Άγκυρα.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε συγκεκριμένα:

«Υπάρχει μια εκκρεμότητα θαλάσσιες ζώνες είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ξανά τις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016. Είναι θέμα και δικό τους να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες».

Με την Άγκυρα να προκαλεί και στην κυπριακή ΑΟΖ, Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε απευθείας επικοινωνία.

Σήμερα, Τρίτη, ταξιδεύει στην Κύπρο ο Νίκος Δένδιας για να συναντήσει το ομόλογό του της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, ενόψει του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στα τέλη Αυγούστου, που αναμένεται να συζητήσει τον κατάλογο κυρώσεων προς την Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ