ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα πολλαπλά μέτωπα της κυβέρνησης με τον κορωνοϊό

Τα πολλαπλά μέτωπα της κυβέρνησης με τον κορωνοϊό
INTIME NEWS / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού και η καμπύλη των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα, απασχολούν επιστήμονες και Αρχές. 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, εκτός από την ίδια την πανδημία, έχει να αντιμετωπίσει και τη… συνωμοσιολογία, η οποία κάνει θραύση ιδίως στο διαδίκτυο, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που φαίνεται να μην πιστεύουν στην ύπαρξη της πανδημίας, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν και μέτρα προστασίας.

Το βάρος της κυβέρνησης πέφτει και στην επικοινωνία, γιατί μέσω της ενημέρωσης λιγότεροι - όπως εκτιμά - θα είναι αυτοί που πιστεύουν στις συνωμοσίες και δεν πιστεύουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να είναι δίπλα τους, να νοσούν και να πεθαίνουν.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συλλέγει από το διαδίκτυο όποια πληροφορία δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και τη στέλνει στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Στόχος να περιοριστούν τα fake news, τα οποία είτε σκορπούν πανικό και φόβο στους πολίτες, είτε δημιουργούν αμφιβολίες για το μέγεθος του κινδύνου.

Εγχώρια τα περισσότερα κρούσματα

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, η έξαρση των τελευταίων ημερών οφείλεται κυρίως σε εγχώρια κρούσματα. Ευθύνεται ο τουρισμός για την ανοδική τάση κρουσμάτων που παρατηρείται στην χώρα μας; Η απάντησή του είναι κατηγορηματικά «όχι». Το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από την μη τήρηση μέτρων προστασίας σε χώρους συνάθροισης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία: Από την 1η Ιουλίου έως στις 16 Αυγούστου ήρθαν στη χώρα 2.592.853 επισκεπτών. Ο αριθμός ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν έφτασαν τις 319.379. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 615. Τα πρωτεία κατείχαν όσοι ήρθαν από Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία και Σουηδία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Η εξάπλωση οφείλεται όλο και περισσότερο σε 20ρηδες, 30ρηδες και 40ρηδες. Πολλοί δεν γνωρίζουν πώς έχουν μολυνθεί, αναφέρει.

Εμβόλια στο τέλος του έτους

Την ίδια στιγμή, θετικά φαίνεται να είναι τα νέα από το μέτωπο του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί μπορεί να ξεκινήσουν τέλη Δεκεμβρίου. Αν και η Κομισιόν αναφέρει ότι οι σχετικές διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, ο υπουργός Υγείας τονίζει πως η Ελλάδα θα έχει το πρώτο πακέτο αυτών των δόσεων, περίπου 700.000, έως το τέλος του έτους.

Η παράδοση προγραμματίζεται να γίνει σε εφτά τμηματικές δόσεις και η χώρα μας θα παραλάβει τις δόσεις του εμβολίου όπως έχει ήδη συμφωνηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Για το λόγο αυτό, έγινε τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας. Αντικείμενο συζήτησης ήταν η επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, προκειμένου -όπως είχε ήδη ανακοινωθεί– να επικαιροποιηθούν τα πρωτόκολλα και η προετοιμασία των υποδομών υπό το φως των πιο πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας στη χώρα μας.

Έπειτα από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, προγραμματίζεται η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων να πραγματοποιηθεί σε πλήρη σύνθεση, δηλ. με όλους τους μαθητές, και με αυξημένα μέτρα προστασίας, όπως εκτεταμένη χρήση της μάσκας, διαφορετικές ώρες στα διαλείμματα των μαθητών κ.ά. Οι λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών μονάδων θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από το υπουργείο.

Όπως δήλωσε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως:

«Η επικοινωνία μας με το υπουργείο Υγείας και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού είναι διαρκής, με στόχο τη συνεχή επικαιροποίηση και προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε. Όπως το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, οι εισηγήσεις των ειδικών είναι αυτές που μας καθοδηγούν για τις αυξημένες προφυλάξεις και τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας όπου και όταν αυτά απαιτούνται. Το αμέσως επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις με την Επιτροπή, το Υπουργείο θα ανακοινώσει το πλήρες πλαίσιο επαναλειτουργίας των δομών που υπάγονται σε αυτό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ