ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΕ: Ο Μητσοτάκης θέτει επί τάπητος την τουρκική προκλητικότητα

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΕ: Ο Μητσοτάκης θέτει επί τάπητος την τουρκική προκλητικότητα
IHA via AP

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής που πραγματοποιούν στις 13:00 ώρα Ελλάδος σήμερα, Τετάρτη, οι ηγέτες των 27 χωρών - μελών της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να βρεθούν τόσο οι τελευταίες εξελίξεις στην Λευκορωσία, όσο και τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, για τα οποία θα υπάρξει αναλυτική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, ο πρωθυπουργός θα θέσει κατά τη διάρκεια του συμβουλίου το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην τηλεδιάσκεψη θα λάβει μέρος και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Τι συζήτησαν Δένδιας - Χριστοδουλίδης

Νωρίτερα την Τρίτη ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά την οποία συζητήθηκαν εκτενώς το ζήτημα της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών από πλευράς Αθήνας και Λευκωσίας.

Μετά το πέρας της κατ' ιδίαν συνάντησής τους, και των διευρυμένων συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Κύπρου και Ελλάδας, οι δύο άνδρες παραχώρησαν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

«Συζητήσαμε», δήλωσε ο κ. Δένδιας, «για τις διμερείς σχέσεις και για τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της κοινής αντίληψης που διατηρούμε και καλλιεργούμε με τις χώρες της περιοχής που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αντιλήψεις με εμάς».

«Συνεργασίες, οι οποίες κατά κοινή αναγνώριση, συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας. Ο συντονισμός μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας είναι διαρκής και σε πολιτικό και σε υπηρεσιακό επίπεδο, στο πλαίσιο του κοινού μας βηματισμού», σημείωσε, τονίζοντας:

«Την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχαμε στο Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Στις επόμενες ημέρες θα συμμετάσχουμε μαζί στο Άτυπο Συμβούλιο στο Βερολίνο, όπου αναμένεται να συζητήσουμε για τον κατάλογο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, τον οποίο έχει τη θεσμική υποχρέωση να μας παρουσιάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος».

«Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας», πρόσθεσε, «στρέφεται εναντίον της Ε.Ε. και θα πρέπει να συνεπάγεται και την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπιση της».

«Η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας θα συζητηθεί ασφαλώς και στο Ανώτατο Επίπεδο. Στη Σύνοδο της ΜΕD7 στην Κορσική και ακολούθως στο Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα μετάσχουν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι τουρκικές προκλήσεις περιφρονούν τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής μας. Περιφρονούν τις ευρωπαϊκές αξίες, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Συνιστούν κλιμάκωση και συνιστούν απαράδεκτη στρατιωτικοποίηση. Συνιστούν επιλογή ταραξία που προδίδει το αδιέξοδο των δικών του επιλογών».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στις απολύτως καταδικαστέες, όπως τις χαρακτήρισε, παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν δημιουργεί τετελεσμένα, είπε, για να επισημάνει:

«Δεν παράγει δίκαιο. Επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και την έλλειψη επιχειρημάτων από την πλευρά της. Είναι προφανές ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η ΚΔ είναι οι χώρες που δημιουργούν την όξυνση. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παρακολουθούμε παθητικά. Παίρνουμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν την δημιουργία τετελεσμένων».

«Οι προσχηματικές εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο δεν πείθουν κανένα. Όσο μας αφορά είμαστε διαχρονικά υπέρ του διαλόγου», κατέληξε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για καθημερινή επικοινωνία ανάμεσα στο κυπριακό και το ελληνικό ΥΠΕΞ, καθώς και για πραγματική βούληση των δύο υπουργείων να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφέρθηκε επίσης στην εν εκτάσει συζήτηση που προηγήθηκε για τις πρωτοβουλίες που Λευκωσία και Αθήνα αναλαμβάνουν από κοινού στην περιοχή που έχουν ως στόχο στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, να θέσουν τα θεμέλια για τη θεσμοθέτηση μιας συνεργασίας στην περιοχή χωρίς a priori αποκλεισμούς, με στόχο να καταστεί η περιοχή μας πρότυπο συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη, με πλήρη σεβασμό των αρχών και αξιών του διεθνούς δικαίου.

«Πιστεύουμε πραγματικά και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», είπε, «αφού είναι η μόνη προοπτική που εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα όλων των κρατών».

Χαρακτήρισε μονόδρομο την επιλογή θεμελίωσης σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργειών, καθώς και άριστων σχέσεων με τους γείτονες στην ευρύτερη περιοχή.

«Παρά τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή λόγω της συμπεριφοράς και της προσέγγισης της μειοψηφίας του ενός και παρά το άναρχο διεθνές σύστημα στο οποίο καλούμαστε να κινηθούμε, στην διπλωματία δεν χωράνε αδιέξοδα. Ακόμη κι αν αυτό διαφαίνεται, είναι παροδικό και αυτό που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα, υπομονή, επιμονή και ξεκάθαροι στόχοι».

«Ο διάλογος, αν υπάρχει πραγματική θέληση και βούληση από όλους μπορεί να φέρει αποτελέσματα και η Κύπρος όπως το έχει πράξει με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο είναι έτοιμη να συζητήσει και με τα υπόλοιπα γειτονικά κράτη για καθορισμό θαλάσσιων συνόρων στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας του 1982», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Η διόρθωση Διακόπουλου και οι αντιδράσεις των κομμάτων

Πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσαν την Τρίτη, ωστόσο, οι δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρου Διακόπουλου.

Ο κ. Διακόπουλος προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση έπειτα από το «θόρυβο» που δημιουργήθηκε μετά από πρωινή του συνέντευξη στο κανάλι Open.

«Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής, αναφορικά με τις πρωινές μου δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Καταρχάς, σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου» τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ήθελε να διευκρινίσει πως η αναφορά του αφορούσε σε «προσπάθεια ερευνών», σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως «πραγματοποίηση» με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

«Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της» τονίζει στην εν λόγω ανακοίνωσή του ο κ. Διακόπουλος.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυριζόταν στον ΑΝΤ1 πως το Oruc Reis δεν έκανε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του κ. Μητσοτάκη, κ. Διακόπουλος, επιβεβαίωνε εμφατικά στο Open πως και έρευνες έγιναν και κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας υπήρξε, διαψεύδοντας ταυτόχρονα και τις αστειότητες περί “θορύβου” που εμπόδιζε τις έρευνες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, και συμπληρώνει:

«Δυστυχώς, ακόμα και στα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αντί να προασπίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, ασχολείται μόνο με την επικοινωνιακή διαχείριση του μπάχαλου που έχει δημιουργήσει».

Αντιδράσεις, ωστόσο, υπήρξαν και από πλεύρας ΚΙΝ.ΑΛ.

«Η απέλπιδα προσπάθεια του κ. Διακόπουλου να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, αποδεικνύει πλήρη ανευθυνότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής σχολιάζοντας τις διευκρινιστικές δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού σχετικές με τις αρχικές του αναφορές στην τηλεόραση του OPEN.

«Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, κ. Διακόπουλος, μας πληροφόρησε σήμερα ότι "το Oruc Reis έχει κάνει έρευνες, έχει μαρκάρει την περιοχή του, έχει κάνει έμπρακτη αμφισβήτηση" (των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων)», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ΚΙΝΑΛ και συνεχίζει:

«Ρωτάμε όμως τον κ. Μητσοτάκη: επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις του συμβούλου του; Εάν ναι, τότε γιατί παραπλανούσε επί τόσες ημέρες τον ελληνικό λαό; Έχει συνειδητοποιήσει ο πρωθυπουργός ότι το "να μην κοροϊδευόμαστε" του συμβούλου, απευθύνεται στον ίδιον και στις επικοινωνιακές τακτικές του; Περιμένουμε απαντήσεις».

Και στο βάθος το ζήτημα της Λευκορωσίας

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το θέμα της Λευκορωσίας θα κυριαρχήσει στην ατζέντα των «27».

«Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το μέλλον του και να εκλέγει ελεύθερα τον ηγέτη του. Η βία εναντίον των διαδηλωτών είναι απαράδεκτη», τόνισε ο Μισέλ στον λογαριασμό του στο Twitter. Η ΕΕ έχει ξεκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον Λευκορώσων αξιωματούχων που ευθύνονται για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 9η Αυγούστου, αλλά και για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, που διεκδικούσε έκτη θητεία στον θώκο, ισχυρίζεται ότι βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων έχει κερδίσει στις εκλογές με ποσοστό 80%.

Σημειώνεται πως η ΕΕ έχει ξεκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον Λευκορώσων αξιωματούχων που ευθύνονται για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 9η Αυγούστου, αλλά και για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, που διεκδικούσε έκτη θητεία στον θώκο, ισχυρίζεται ότι βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων έχει κερδίσει στις εκλογές με ποσοστό 80%.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν πώς μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στη Λευκορωσία. Μεταξύ των αρχικών σκέψεων είναι η δημιουργία ενός ταμείου για τα θύματα της καταστολής στη χώρα, η χρηματοδότηση σχεδίων προκειμένου να υποστηριχθεί ο πλουραλισμός στα μέσα ενημέρωσης, προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, ενίσχυση των ανταλλαγών φοιτητών με την ΕΕ καθώς και ευκολότερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας για τους Λευκορώσους.

Εξάλλου η Πολωνία, η Τσεχία, οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) και η Δανία έχουν ζητήσει από την ΕΕ να μεσολαβήσει μεταξύ του Λουκασένκο και της αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ