ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Φωτογραφία αρχείου / Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» Turkish Defence Ministry via AP, Pool

Να σταματήσει τις γεωτρήσεις που σχεδιάζει στην κυπριακή ΑΟΖ καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία με αφορμή τη νέα Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα, η οποία ισχύει από τις 18 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι προκλητικές.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες έρευνες της Τουρκίας για φυσικούς πόρους στα ύδατα της Κύπρου. Όπως έχουμε πει προηγουμένως, αυτές οι προκλητικές ενέργειες αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε το Σάββατο γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου, εκδίδοντας σχετική Navtex, από το «Γιαβούζ», που βρίσκεται ήδη στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στις 15 Ιουλίου, η Τουρκία είχε εκδώσει Navtex για γεωτρήσεις του Γιαβούζ το διάστημα 18 Ιουλίου - 18 Αυγούστου, στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα νοτιοδυτικά της Κύπρου, στα οικόπεδα 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε απάντηση η Κύπρος εξέδωσε αντι-Navtex, ειδοποιώντας ότι η τουρκική Navtex «μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα του πλοίου γεώτρησης Γιαβούζ και των υποστηρικτικών προς αυτό πλοία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ