ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Ποιος φταίει για την έξαρση; - Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Κορωνοϊός: Ποιος φταίει για την έξαρση; - Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού αποτελεί πλέον βασικό επίδικο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Όσο περνάνε οι μέρες και τα κρούσματα αυξάνονται, η σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης οξύνεται. Ο δημόσιος διάλογος πλέον μοιάζει να έχει κάνει στροφή 180 μοιρών από το σημείο που βρισκόταν κατά τη διάρκεια του lockdown: Από τη σχεδόν πλήρη συναίνεση των κομμάτων έχουμε φτάσει στο σημείο να μην υπάρχει σχεδόν κανένας κοινός τόπος μεταξύ του πολιτικού προσωπικού.

Η πολιτική σύγκρουση αυτή τη στιγμή έχει ως βασικό επίδικο το ζήτημα της ευθύνης. Ποιος φταίει (ή τουλάχιστον ποιος φταίει περισσότερο) για την έξαρση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση που έδωσε σήμα χαλάρωσης ή οι πολίτες που δεν τήρησαν τα μέτρα προφύλαξης;

Ρελάνς Πέτσας

Σήμερα στο briefing ο Στέλιος Πέτσας επιχείρησε τη ρελάνς απέναντι στην κριτικής που ασκείται από την αντιπολίτευση, αλλά και από πολίτες στα social media. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:

  • Η χώρα μας ήταν και παραμένει σε καλύτερο επιδημιολογικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλες χώρες, παρά την έξαρση που παρατηρείται ξανά τις τελευταίες εβδομάδες παγκοσμίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα ανέρχονται σε 693 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Και ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22, δηλαδή πέντε φορές περίπου μικρότερος.
  • Η μεγαλύτερη διασπορά δεν οφείλεται σε εισαγόμενα κρούσματα, αλλά στην εσωτερική χαλάρωση. Από τα 332.934 τεστ που έχουν γίνει στις 31 πύλες εισόδου της χώρας από την 1η Ιουλίου έως και χθες 725 δείγματα ήταν θετικά που αντιστοιχούν σε μόλις 0,21% των επισκεπτών στη χώρα μας.

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ακόμα ότι: «Όπως το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, οι εισηγήσεις των ειδικών μας καθοδηγούν για τις αυξημένες προφυλάξεις που απαιτούνται.»

Διαβάστε επίσης:

Κυβερνητικές πηγές σε ΣΥΡΙΖΑ: «Ψεκασμένες» θεωρίες συνωμοσίας η δήθεν απόκρυψη κρουσμάτων

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: 1.438 λέξεις πανικού από τις κυβερνητικές πηγές για να καλύψουν το μπάχαλο

Οι 12 παλινωδίες

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε σε πολύ οξύ τόνο τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγορώντας τον ότι κουνάει το δάχτυλο τους πολίτες όταν καταμετρώνται 12 παλινωδίες της κυβέρνησης. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, οι παλινωδείς αυτές είναι:

  1. Το άνοιγμα του τουρισμού άρον-άρον και χωρίς μαζικά υποχρεωτικά τεστ, όπως απαίτησαν από τον κ. Μητσοτάκη ξένοι tour operators.
  2. Η πληρότητα 100% στα αεροπλάνα, όπως απαίτησαν αεροπορικές εταιρείες.
  3. Το μπάχαλο με τα διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας.
  4. Η άρνηση να αυξηθούν τα δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να στοιβάζονται σαν σαρδέλες.
  5. Η αύξηση της πληρότητας των πλοίων, όπως απαίτησαν από τον κ. Μητσοτάκη οι εφοπλιστές.
  6. Η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στα καταστήματα, την οποία επανέφεραν άρον-άρον μετά από ενάμιση μήνα.
  7. Για την παραδοχή της απόκρυψης κρουσμάτων σε τουριστικούς προορισμούς, όπως στην Πάρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού.
  8. Η παταγώδης αποτυχία του δήθεν επιτελικού κράτους που δεν μπορεί να συντονιστεί με τις αρμόδιες τοπικές και ελεγκτικές αρχές για την τήρηση των μέτρων.
  9. Τα αναποτελεσματικά μέτρα που και την πανδημία δεν αντιμετωπίζουν και καταστρέφουν όποια επιχείρηση πασχίζει να αντέξει στην πρωτοφανή ύφεση που έρχεται με την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη.
  10. Η άρνηση να στηριχθούν με ρευστότητα οι επιχειρήσεις και την απόφαση να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι με μαζικές απολύσεις και μειώσεις μισθών.
  11. Το γεγονός ότι άφησε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες χωρίς εισόδημα όλο το καλοκαίρι, αφού όσοι εργαζόμενοι έχουν μπει σε αναστολή τον Ιούνιο και Ιούλιο θα πάρουν στην καλύτερη περίπτωση 534 ευρώ στο τέλος Αυγούστου.
  12. Το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων χωρίς κανένα σχέδιο. Η κυβέρνηση ετοιμάζει μια παγκόσμια πρωτοτυπία: εν μέσω πανδημίας ανοίγει τα σχολεία με αυξημένο αριθμό μαθητών ανά τάξη και υποχρεώνει γονείς και εκπαιδευτικούς να πληρώνουν μόνοι τους το κόστος για τις απαραίτητες μάσκες που θα απαιτούνται καθημερινά.

Η Ελλάδα από τις ασφαλέστερες χώρες

Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν σε εξίσου οξύ τόνο κυβερνητικές πηγές οι οποίες ανέφεραν ότι:

«O ΣΥΡΙΖΑ αγνοώντας πραγματικά στοιχεία, αποσιωπώντας αλήθειες που δεν τον βολεύουν, επενδύει στην παραπληροφόρηση για να κερδοσκοπήσει πολιτικά ποντάροντας στην ανησυχία του κόσμου που παρατηρεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο.»

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι:

«Σε αντίθεση με όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο τουρισμός άνοιξε «άρον-άρον και χωρίς μαζικά υποχρεωτικά τεστ», ο τουρισμός άνοιξε μεθοδικά και μετά από εκτενή υγειονομικό αλλά και επιχειρησιακό σχεδιασμό. Δεν άκουσε ο ΣΥΡΙΖΑ πως μόνο 725 κρούσματα βρέθηκαν σε 333 χιλιάδες ελέγχους και 2,6 εκ. αφίξεις; Δεν ξέρει πως για κάθε χώρα στην οποία επιβάλλεται υποχρέωση τεστ σχεδόν μηδενίζεται η τουριστική ροή, καθώς δεν είναι διαθέσιμα σε επαρκή αριθμό αυτά τα τεστ σε πολλές χώρες; Γιατί δεν προτείνει ο κ. Τσίπρας ξεκάθαρα αυτό που λέει δια της πλαγίας: όλοι στο ταμείο ανεργίας και ο τουρισμός κλειστός;»

Ανέφεραν ακόμα ότι:

«Αναφορικά με τις «ψεκασμένες» θεωρίες συνωμοσίας, για δήθεν απόκρυψη κρουσμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ ας μην κρίνει εξ’ ιδίων τα αλλότρια. Η κυβέρνηση και οι δημόσιοι οργανισμοί από την πρώτη στιγμή ενημέρωναν και συνεχίζουν να ενημερώνουν τους πολίτες με πλήρη στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας που βρίσκονται στη διάθεση μιας πολυμελούς ομάδας των κορυφαίων επιστημόνων της χώρας. Η Πολιτική Προστασία της χώρας από την αρχή της πανδημίας γνωρίζει κάθε κρούσμα, κάθε στενή επαφή του, κάθε διαδρομή και κίνδυνο μετάδοσής του για αυτό και μέχρι σήμερα η κατάσταση μένει υπό έλεγχο.»

Τέλος, για το άνοιγμα των σχολείων οι κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι:

«Για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων ας μη μιλάει για έλλειψη σχεδίου στην παιδεία το κόμμα που υιοθέτησε ως δήθεν «υπεύθυνη» στάση το να μείνουν κλειστά τα σχολεία, σπεκουλάροντας στην εύλογη ανασφάλεια των γονιών τον περασμένο Μάιο. Και τελικά διαψεύστηκε πανηγυρικά από την ανταπόκριση εκπαιδευτικών και μαθητών στο οργανωμένο και χωρίς κρούσματα άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων. Τα σχολεία θα ανοίξουν, όπως παντού στον υπόλοιπο κόσμο. Λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες και τα αυστηρά πρωτόκολλα των ειδικών, οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020 από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.»

Πότε λέγατε ψέματα;

Σε οξύ τόνο και η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ το οποίο κατηγορεί ευθέως τον πρωθυπουργό:

«Ο κ. Μητσοτάκης τον Ιούνιο καλούσε από την Σαντορίνη τους τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα που είναι μια ασφαλής χώρα. Χθες όμως δήλωνε ότι «περιμέναμε αύξηση των κρουσμάτων». Σήμερα ο κ. Πέτσας δηλώνει ότι τα κρούσματα δεν είναι «εισαγόμενα», οφείλονται στην «χαλάρωση» των πολιτών μας. Πλήρες αλαλούμ!»

Η Χαριλάου Τρικούπη προσθέτει ότι:

«Άρα ή έλεγαν ψέματα τον Ιούνιο και εν γνώσει τους καλλιέργησαν τον εφησυχασμό ή λένε ψέματα τώρα και το απροετοίμαστο, πρόχειρο και χωρίς μέτρα «άνοιγμα» του τουρισμού, επέφερε τα αρνητικά αποτελέσματα. Και στις δυο περιπτώσεις όμως, φέρουν οι ίδιοι, ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση του, την ευθύνη.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ