ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάσκες στα σχολεία - Ζαχαράκη: Το πρώτο μάθημα στα παιδιά θα είναι για τον κορωνοϊό

Μάσκες στα σχολεία - Ζαχαράκη: Το πρώτο μάθημα στα παιδιά θα είναι για τον κορωνοϊό
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το πρώτο κουδούνι στα σχολεία θα χτυπήσει στις 7 Σεπτεμβρίου και όπως επανέλαβε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, την Παρασκευή το πρώτο μάθημα προς τα παιδιά θα αφορά την προστασία τους από τον κορωνοϊό.

«Το πρώτο μάθημα στα παιδιά θα αφορά τρία ζητήματα: Προστατεύω τον εαυτό μου, μένω υγιής, φοράω μάσκα», δήλωσε η κυρία Ζαχαράκη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν πώς να παραμένουν ασφαλή, γι’ αυτό και θα τεθούν κατευθύνσεις που θα ισχύουν για όλους», είπε η υφυπουργός και πρόσθεσε: «Στόχος είναι να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά να φορούν τη μάσκα».

Όπως σημείωσε, θα υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση κρούσματος σε σχολείο που θα αφορά ακόμα και το κλείσιμο του σχολείου, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

«Θα έχουμε πλήρη εικόνα την επόμενη εβδομάδα για τον αριθμό παιδιών στα τμήματα του δημοτικού», επεσήμανε.

Η ίδια ανέφερε, εξάλλου, πως τα μαθήματα θα γίνονται κανονικά από τις 7 Σεπτεμβρίου και τόνισε: «Θα δοθούν διευκρινήσεις και τη Δευτέρα για τη λειτουργία των σχολείων».

Σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας, η κυρία Ζαχαράκη είπε πως δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση της στους εξωτερικούς χώρους και στα διαλείμματα.

Επίσης, ανέφερε πως θα υπάρξει ειδική πρόνοια για το μάθημα της γυμναστικής. Μπορεί ακόμη και να χωρίζεται η τάξη σε μικρότερες ομάδες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις σχολικές γιορτές, η Σοφία Ζαχαράκη επισήμανε πως θα πραγματοποιούνται με περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν στα σχολεία

Από τις 7 Σεπτεμβρίου προβλέπονται τα ακόλουθα αυξημένα μέτρα προστασίας:

  • Υποχρεωτική η μάσκα
  • Διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές
  • Αντισηπτικά και σαπούνια που θα καλύπτουν οι δήμοι
  • Συστηματικός καθαρισμός των σχολείων
  • Επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Θεοδωρικάκος: Δωρεάν μάσκες στους μαθητές για όσο διάστημα χρειαστεί

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος εξήγγειλε την εκπόνηση ενός σχέδιο, ώστε να καλυφθούν μέσω της αυτοδιοίκησης με μάσκες όλοι οι μαθητές της χώρας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε πως δόθηκε σχετική εντολή από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Εσωτερικών θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για τις προδιαγραφές μετά και την χθεσινή εισήγηση τους για χρήση μάσκας από όλους τους μαθητές»,υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας πως περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

Λίγο αργότερα, με ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι με ειδική έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ προς όλους τους δήμους, «εφοδιάζουμε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς με μάσκες.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε δε, πως θα γίνουν 9.500 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων.

«Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την καθαριότητα και την ασφάλεια των παιδιών μας στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι μπορεί να παραταθεί και για το Σεπτέμβριο το μέτρο της τηλεργασίας ή back office, για τους δημόσιους υπαλλήλους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Το μέτρο κανονικά λήγει σε 10 ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ