ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσακαλώτος στο στόχαστρο των προεδρικών

 ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσακαλώτος στο στόχαστρο των προεδρικών
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ /ΙΝΤΙΜΕ

Η εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί.

Εν αναμονή των φημολογούμενων φθινοπωρινών πρωτοβουλιών του Αλέξη Τσίπρα για την επανεκκίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το γαϊτανάκι της εσωστρέφειας συνεχίζεται.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Κουμουνδούρου δυσκολεύεται πολύ να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά οφέλη σε μια στιγμή όπου όλα δείχνουν ότι έχει τελειώσει ο «μήνας του μέλιτος» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η πλατφόρμα και οι αντιδράσεις

Η συνολική ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα που κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στις τάξεις των προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι προεδρικοί «είδαν» στην πλατφόρμα Τσακαλώτου το ιδεολογικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα πορευτεί η «ομπρέλα» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης μέχρι το συνέδριο του κόμματος όποτε και με όποια μορφή γίνει αυτό. Βασικό επίδικο της διαφωνίας είναι η μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο που επιδιώκουν οι προεδρικοί. Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογραμμίσει:

«Ήταν και είναι ακατανόητη η επιχείρηση να μετατοπιστεί ιδεολογικά και προγραμματικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κεντροαριστερά. Αδιάβαστη, εμμονική και αυτοκαταστροφική. Κανείς δεν μπορεί να την υπερασπιστεί ευθαρσώς, γίνε-ται με μισόλογα, με σημειολογικούς χρωματισμούς αγνοώντας τις μετατοπίσεις στο εκλογικό σώμα μετά το 2010. Όπως είναι επίσης λάθος να προκαταλαμβάνεται η γνώμη και η θέληση των συνέδρων,»

Η επίθεση Πολάκη

Η πρώτη σκληρή επίθεση στον κ. Τσακαλώτο εξαπολύθηκε από τον Παύλο Πολάκη, ίσως τον πιο δημοφιλές στέλεχος των προεδρικών. Ο κ. Πολάκης έγραψε μεταξύ άλλων:

«Ευκλειδη ,εγώ δε θέλω μόνο να «διαφημίζουμε» το ηθικό πλεονέκτημα!! Τοχουμε έτσι κι αλλιώς και το αποδείξαμε! ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!!

Δηλαδή :

-θέλω πχ μια Τραπεζα από τις 4 να περάσει στον έλεγχο του δημοσίου και βέβαια να φύγει ο Στουρνάρας από τη διοικηση της Τράπεζας της Ελλάδας γιατί λειτούργησε ως Πέμπτη φάλαγγα εναντίον μας τα προηγούμενα χρόνια .[…]

ΜΑΖΙΚΟ ΚΟΜΜΑ που να αντιστοιχίζεται με το 32% της κοινωνίας που και στην ήττα μας ,ακούμπησε την ελπίδα της πάνω μας και δεν επιτρέπεται πλέον να είναι εκτός των οργανωμένων μας δυνάμεων (με οποιαδήποτε πρόφαση «καθαρότητας»)

ΑΡΧΗΓΟ τον Αλεξη Τσίπρα ,που ήταν ο μόνος ΗΓΕΤΗΣ της αριστεράς που την κρίσιμη στιγμή που έσπαγε το προηγούμενο κοινωνικό συμβόλαιο του δικομματισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είπε το «πάμε να κυβερνήσουμε» και φτάσαμε στο 36,5% συσπειρώνοντας με το λόγο και την παρουσία του και ταξικά και πολιτικά τα κοινωνικά στρώματα των κάτω, της νεολαίας και σοβαρού κομματιού των μεσαίων (που οι τελευταίοι μας γύρισαν την πλάτη γιατί μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 18 έπρεπε η ανακούφιση της να είναι ΑΜΕΣΗ και όχι απλά να θωρακίζουμε τη χώρα με 37,5 δις ,έφταναν και τα 30...)»

Σε ανάλογο τόνο κινήθηκαν και άλλοι προεδρικοί στα social media, καταλογίζοντας στον κ. Τσακαλώτο τις μνημονιακές πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση

Η απάντηση ήρθε με άρθρο στο Commonality που υπογράφου οι Κώστας Καλλωνιάτης, Δημήτρης Καρέλλας και Βασίλης Σκλιας -όλοι τους στελέχη των 53+, της τάσης της οποίας κεντρική μορφή είναι ο κ. Τσακαλώτος. Στο άρθρο αναφέρεται:

«Η κατηγορία ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών ευθύνεται για το ότι χάθηκε η μεσαία τάξη επειδή δεν φρόντισε να της διανείμει 7 από τα 37 δις του ταμειακού αποθέματος τον Αύγουστο του 2018 είναι ανεύθυνη και δείχνει επιπλέον άγνοια τόσο της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης όσο και του τρόπου λειτουργίας μιας υπερχρεωμένης καπιταλιστικής οικονομίας όπως η ελληνική.»

Παρέμβαση Παππά

Στην αντιπαράθεση έδωσε συνέχεια ο Νίκος Παππάς με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ο κ. Παππάς συνεχίζει τη χρέωση στον κ. Τσακαλώτο των μνημονιακών πολιτικών, χωρίς όμως να τον αναφέρει προσωπικά.

Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει «σαφείς αποστάσεις από ένα πρόγραμμα που δεν υιοθετήσαμε, παρότι αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε. Και σίγουρα μακριά από μνημονιακά απόνερα, στα οποία -με την έξοδο από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018- μόνο η Δεξιά έχει λόγο και στρατηγική να «τσαλαβουτά.»

Ζητάει επίσης:

«• Λύσεις ούτως ώστε οι τράπεζες, οι οποίες αναδεικνύονται στο μεγάλο ασθενή της ελληνικής οικονομίας, να παίξουν επιτέλους τον ρόλο τους ύστερα από πολλά χρόνια.

  • Φορολογική πολιτική εναλλακτική από αυτήν που υποχρεωθήκαμε να ασκήσουμε. Αλίμονο αν οι πολίτες πειστούν ότι μια πολιτική αλλαγή θα οδηγήσει σε φορολογικό μείγμα το οποίο θα ακουμπά στην ίδια φιλοσοφία που είχαν μέρη του προγράμματος που αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε την περίοδο 2015-2019.»

Πρόκειται για προσεκτικά διατυπωμένες, αλλά σαφείς βολές στην οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ