ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Έτσι θα λειτουργήσει το Δημόσιο

Θεοδωρικάκος: Έτσι θα λειτουργήσει το Δημόσιο
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στόχος, όπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είναι να προστατευθούν οι ζωές εργαζομένων και πολιτών, διασφαλίζοντας ωστόσο την εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε πως ήδη εφαρμόζεται εκ νέου το μοτίβο των τριών βαρδιών στην προσέλευση και αναχώρηση των υπαλλήλων, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Την ίδια ώρα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο για υπαλλήλους όσο και πολίτες ενώ θα πρέπει να τηρούνται και οι σχετικές αποστάσεις ασφαλείας.

Αναφορικά με τους υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως προβλέπεται να δουλεύουν σε τμήματα που δεν σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του κοινού (backoffice) ενώ όπου κρίνεται απαραίτητο θα εφαρμοστεί και τηλεργασία.

Μάλιστα, εργαζόμενοι οι γιατροί των οποίων επιβεβαιώνουν πως κάτι τέτοιο είναι επιβεβλημένο μπορούν να μείνουν σπίτι τους με ειδική άδεια.

«Αυτό που μας νοιάζει είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεννόησης με τον υπουργό Εργασίας για να ισχύσει ένα αντίστοιχο σχήμα και στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε πως «είμαστε έτοιμοι για πρόσθετα μέτρα, θα το παρακολουθήσουμε».

Γνωστοποίησε δε, πως αύριο θα βρίσκονται στην ΚΕΔΕ τα κονδύλια για τις μάσκες μαθητών και εκπαιδευτικών για τα δημόσια σχολεία.

Μάλιστα, σημείωσε πως θα δοθούν πάνινες μάσκες για πρακτικούς λόγους, καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά θα ζήσουμε με τη μάσκα για αρκετούς μήνες, μέχρι να κυκλοφορήσει το εμβόλιο.

Σχετικά με το εάν θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία την ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί -7 Σεπτεμβρίου- ο υπουργός Εσωτερικών παρέπεμψε στις δηλώσεις της Νίκης Κεραμέως αύριο στις 16:00.

Την ίδια ώρα, ο κ. Θεοδωρικάκος γνωστοποίησε πως αυτή την εβδομάδα θα γίνονται και αιτήσεις στους δήμους για την πρόσληψη 9.474 ανθρώπων για την καθαριότητα των σχολείων.

Μάλιστα, 5.000 εξ αυτών θα έχουν πλήρη απασχόληση.

Για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Όσον αφορά το ζήτημα των αδήλωτων τετραγωνικών ο υπουργός υπενθύμισε πως η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης είναι η 31 Αυγούστου και γνωστοποίησε πως 21εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα από 1 εκατομμύριο 50.000 συμπολίτες μας δηλώθηκαν ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα δοθεί παράταση για την ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, πως εάν ένας πολίτης σκοπεύει να δηλώσει ένα μικρό τμήμα ενός αυθαιρέτου εντός του Σεπτεμβρίου, η ρύθμιση του υπουργείου του το επιτρέπει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ