ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματική και στρατιωτική διελκυστίνδα με την Τουρκία παρουσία του Γερμανού ΥΠΕΞ

Διπλωματική και στρατιωτική διελκυστίνδα με την Τουρκία παρουσία του Γερμανού ΥΠΕΞ
(Turkish Defense Ministry via AP, Pool)

Από σήμερα, Τρίτη, μέχρι και το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 27 Αυγούστου, η Ελλάδα δέσμευσε με αντί-Νavtex περιοχή αεροναυτικών ασκήσεων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και νοτίως του Καστελορίζου.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν συνεννοήσεων όλων των πλευρών και αφού προηγουμένως η Τουρκία είχε παρατείνει τη δική της παράνομη Νavtex για τις σεισμικές έρευνες του Oruc Reis στην ίδια περιοχή.

Στην Αθήνα ο Μάας

Σήμερα επισκέπτεται την Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάϊκο Μάας, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκο Δένδια.

Μετά την Αθήνα, ο Γερμανός υπουργός θα μεταβεί στην Άγκυρα.

Παρά τις προσεκτικές λεκτικές αναφορές σε Αθήνα και Άγκυρα, το Βερολίνο τονίζει ότι:

«Η παράταση των σεισμικών ερευνών του τουρκικού πλοίου στην παρούσα κατάσταση αποτελεί βήμα προς την λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης».


Ωστόσο, ο Ερντογάν αναμένει τη δεύτερη φάση εξέλιξη των διπλωματικών κινήσεων, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, να αναλαμβάνει ουσιαστικότερο ρόλο, με στόχο Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

Η τακτική του Τούρκου προέδρου να «σύρει» κατ’ αυτόν τον τρόπο την Ελλάδα σε μία διαπραγμάτευση με τους δικούς του όρους είναι «προδίδει» τον απώτερο στόχο του, εξ ου και η τακτική κλιμάκωσης της έντασης που ακολουθεί καθημερινά στο Αιγαίο, που γίνεται στην ουσία χωρίς άλλον λόγο, παρά μόνο για να θέσει τη δική του ατζέντα στο τραπέζι των συζητήσεων.

Η καγκελάριος Μέρκελ, που επί γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ δεν θέλει να υπάρξει κάποιο ακραίο επεισόδιο, προειδοποιεί σε χαμηλούς τόνους πως η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και ενδεχόμενη κλιμάκωσή της θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Βερολίνο ανησυχεί για το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ επισήμανε ότι η Γερμανία λαμβάνει «πολύ σοβαρά» υπόψη του τις εντάσεις και «ανησυχεί πολύ» ότι αυτές «επιβαρύνουν ήδη τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και ότι, εάν οι εντάσεις αυξηθούν, μια περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο βαριές συνέπειες».

Οι προσπάθειες του Βερολίνου ήταν και παραμένουν αναγκαίες, καθώς θεωρείται απαραίτητος από τη γερμανική πλευρά ένας απευθείας διάλογος, όπως απαραίτητα κρίνονται και τα βήματα για την αποκλιμάκωση και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να βρεθεί λύση, όπως τονίζει ο κ. Μπούρκερ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος σημειώνει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο να συνομιλεί και να παραμείνει σε συνομιλίες με τις δύο πλευρές.

Στη Βουλή η συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στη Βουλή για τη σημασία των δύο συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο για την οριοθέτηση των ΑΟΖ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, υπολογίζοντας μάλλον και τις ζυμώσεις στο εσωκομματικό τοπίο, εμφανίστηκε με δύο εισηγητές.

Ψηφίζει τη συμφωνία με την Ιταλία και δηλώνει «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, η συμφωνία προβλέπει ότι τα δύο μέρη προχωρούν σε μερική οριοθέτηση με ρητή δήλωση ότι θα ολοκληρωθεί μελλοντικά με νέα συμφωνία.

«Με τις δύο συμφωνίες η χώρα μας αποκτά ΑΟΖ. Το συνολικό αποτέλεσμα κρίνεται ιδιαιτέρως ικανοποιητικό. Δικαιώνεται η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη», υπογράμμισε και επεσήμανε την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας. Την άποψη ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο έχει σκοτεινά σημεία, εξέφρασε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως είπε, η συμφωνία έχει θετικά στοιχεία, όπως ότι διεμβολίζει και αντιρροπεί το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο, έχει όμως και σκοτεινά σημεία που μπορεί να είναι υπονομευτικά της προσπάθειας για εξεύρεση λύσης με την Τουρκία, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα, στη μη εφαρμογή της οριοθέτησης της μέσης γραμμής και τη διχοτόμηση της Ρόδου στον 28ο μεσημβρινό, δίνοντας «πάτημα» στις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ