ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Live: Στην Ολομέλεια της Βουλής οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο - Ονομαστική από ΣΥΡΙΖΑ

Live: Στην Ολομέλεια της Βουλής οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο - Ονομαστική από ΣΥΡΙΖΑ
INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητιούνται από το πρωί οι δύο συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ και θαλασσίων ζωνών. Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν έχει εξηγηθεί η μεθοδολογία χάραξης της οριογραμμής. 

Η συζήτηση στην οποία αναμένεται να παρέμβουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, ξεκίνησε με την υποβολή ένστασης αντισυνταγματικότητας από την Ελληνική Λύση που απορρίφθηκε από όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Λύση οι συμφωνίες εκχωρούν κυριαρχία και ότι παραβιάζεται η αρχή της αμοιβαιότητας λόγω της μειωμένης επήρειας που αναγνωρίζεται σε ελληνικά νησιά.

Να διαβάζουν καλύτερα το Σύνταγμα προέτρεψε τους βουλευτές του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. “Το άρθρο 28 παρ.3 δεν βρίσκει εδώ καμία εφαρμογή. Παρακαλώ σε θέματα τόσο σοβαρά καλό να γίνεται επαρκής ανάλυση των διατάξεων πριν τις επικαλεστεί κανείς”, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η συμφωνία με την Ιταλία αναμένεται να περάσει με μεγάλη πλειοψηφία καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ θα την υπερψηφίσουν. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο, ενώ «ναι» με ορισμένες επιφυλάξεις λέει το ΚΙΝΑΛ. Αρνητική ψήφο και στις δύο συμφωνίες δίνουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Έχει ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία από τον ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία θα διεξαχθεί αύριο στις 3 το μεσημέρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ