ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έξι ελληνικά F-16 στην Κύπρο - Απόπειρα παρενόχλησης από τουρκικά μαχητικά

Έξι ελληνικά F-16 στην Κύπρο - Απόπειρα παρενόχλησης από τουρκικά μαχητικά
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΕΕΦ Κύπρου/STR

Στο «κόκκινο» παραμένει η ένταση της σχέσης Ελλάδας - Τουρκίας.

Στην Τουρκία φαίνεται επικρατεί έντονος εκνευρισμός μετά τις αλλεπάλληλες ήττες επί του πεδίου, με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να δίνουν δυναμικές απαντήσεις.

Μετά την άφιξη δύο ελληνικών F-16 στην Κύπρο το πρωί της Τρίτης, ακόμα έξι ελληνικά μαχητικά κατάφεραν το πρωί της Πέμπτης να φτάσουν στο αεροδρόμιο Ανδρέας Παπανδρέου της Πάφου, χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τους Τούρκους.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν προετοιμαστεί για να εμποδίσουν τα ελληνικά μαχητικά να φτάσουν στην Κύπρο, εντέλει τα εντόπισαν μόνο όταν τα είδαν να πετούν πάνω από τον ουρανό.

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, από την αίθουσα του εθνικού κέντρου επιχειρήσεων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με τους επιτελείς των τριών Σωμάτων και στέφθηκε με επιτυχία μιας και τα ελληνικά F-16 από την Κρήτη που απογειώθηκαν μέχρι την Κύπρο δεν βρήκαν την παραμικρή αντίσταση.

Εκεί τα έξι ελληνικά μαχητικά συνάντησαν τα αλλά δύο που είχαν φτάσει στην μεγαλόνησο από την Τρίτη και συμμετείχαν στην κοινή αεροναυτική άσκηση Eunomia που πραγματοποιείται μαζί με την Κύπρο, την Ιταλία και την Γαλλία.

Κατά την επιστροφή τους, στην 115 πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, περί τις 11:30 το πρωί, αντίστοιχα τουρκικά αεροσκάφη επιχείρησαν να παρακωλύσουν την κίνηση τους.

Ωστόσο παρενέβησαν ελληνικά F-16 που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή που προχώρησαν στην άμεση αναγνώριση και αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ