ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου – Μπορέλ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου – Μπορέλ
(AP Photo)

Τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε, το πρωί της Δευτέρας, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι Τσαβούσογλου και Μπορέλ συζήτησαν θέματα που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τελευταίο διάστημα τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το Βερολίνο κάνουν σημαντικές προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση που έχει προκληθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προέτρεψαν την Τουρκία να μην προχωράει σε μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μπορέλ ανακοίνωσε πως υπάρχει συμφωνία να προετοιμαστούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κατάλογος Μπορέλ φαίνεται πως έχει τύχει ευρείας αποδοχής από τους ΥΠΕΞ της Ευρώπης των «27» και πλέον το πακέτο των μέτρων κατά της Τουρκίας παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Βάσει αυτού του «πακέτου» μέτρων που περιλαμβάνονται στην λίστα Μπορέλ θα κληθούν οι ηγέτες της Ε.Ε. να αποφασίσουν ποιες κυρώσεις θα υιοθετήσουν σε βάρος της Τουρκίας.

Τι περιλαμβάνει αναλυτικά η λίστα Μπορέλ

Ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα εξής:

α. Έγγραφο επιλογών

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

2. Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.

3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4. Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ

5. Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.

6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)

7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

β. Άλλα αποτελέσματα

1. Επιβεβαίωση αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κύπρο και άμεση έκκληση προς την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η αποχή της Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο του διαλόγου.

2. Επίσπευση της εξέτασης από αρμόδιες ομάδας Συμβουλίου προτάσεων ΚΔ 18/7/20 για επιπλέον καταχωρήσεις σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά της Τουρκίας, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση τους.

3. Έκκληση προς την Τουρκία να ανταποκριθεί σε πρόσκληση ΚΔ για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής σε Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

4. Διασύνδεση των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας με το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ