ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα τουρκική Navtex εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Νέα τουρκική Navtex εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
Ibrahim Laleli/DHA via AP

Δημοσιεύτηκε:

Νέα Navtex για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως του Καστελόριζου, εξέδωσε η Τουρκία.

Η νέα αγγελία προς του ναυτιλλομένους, που αφορά το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα συνοδευτικά πλοία Ataman και Cengiz Han, έχει ισχύ μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου και αφορά την περιοχή που περικλείεται από τα εξής στίγματα:

34 12.28 N - 027 59.93 E
34 29.50 N - 027 59.90 E
34 49.62 N - 028 00.15 E
35 42.53 N - 030 04.25 E
35 27.57 N - 030 13.35 E
35 12.12 N - 030 22.15 E

Η προηγούμενη παράνομη τουρκική navtex έληγε την 1η Σεπτεμβρίου. Με τη νέα Navtex η παρουσία του Oruc Reis παρατείνεται για 11 ημέρες ακόμη, μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, λίγο πιο βόρεια.

Τα δυτικά όρια της περιοχής που δεσμεύει η Τουρκία και με αυτή τη Navtex φτάνουν, όπως και στις προηγούμενες, στον 28ο μεσημβρινό, στο όριο δηλαδή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που οριοθετήθηκε με την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου.

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Σχετικά με την παράνομη τουρκική Navtex το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή.

Να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της.

Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα.

Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται.

Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής.

Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Αναμενόμενη κίνηση

Η ανακοίνωση της νέας Navtex δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είχε διαμηνύσει πως οι σεισμικές έρευνες θα συνεχιστούν επ’ αόριστον.

«Όσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες και εμείς ως Ένοπλες Δυνάμεις είμαστε εκεί. Δεν υπάρχει καμία διακοπή» είχε δηλώσει.

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει πειρατεία ή ληστεία

Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί παράνομες ενέργειες στις περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει πειρατεία ή ληστεία στις περιοχές της Μεσογείου και του Αιγαίου», δήλωσε ο Ερντογάν από την Κερασούντα στην Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την έναρξη της αλιευτικής περιόδου.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους πρόσθεσε πως η Άγκυρα δεν θα περιοριστεί στις ακτές της, καθώς είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή της Μεσογείου.

Η Τουρκία έχει περικυκλώσει και την Κύπρο

Η Άγκυρα στις 29 Αυγούστου ανακοίνωσε αεροναυτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Navtex αφορά άσκηση με πραγματικά πυρά, βόρεια της Κύπρου, μεταξύ των κατεχομένων και της Τουρκίας, σε μία έκταση βόρεια από τον Κόλπο της Μόρφου μέxρι την Κερύνεια (βλ. χάρτη). Η ισχύς της ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου, και λήγει την 11η Σεπτεμβρίου. Οι ασκήσεις θα πραγματοποιούνται από τις 7.00 το πρωί έως τις 16.00 το απόγευμα.

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης, η Τουρκία είχε ανακοινώσει δύο ακόμη Νavtex, με τις οποίες δεσμεύει για την 1η και 2α Σεπτεμβρίου δύο περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα κάνει επίσης ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Πρόκειται για δύο περιοχές στους κόλπους της Μερσίνας και της Αλεξανδρέττας αντίστοιχα, αρκετά μακριά από το πεδίο σεισμικών ερευνών του Oruc Reis, αλλά απέναντι από την Κύπρο (βλ. χάρτη).

Με αντι-Navtex απάντησε η Κύπρος

Το «Κύπρος Ράδιο» εξέδωσε Navtex με την οποία χαρακτήρισε τη Navtex (1088/20) την οποία εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας ως παράνομη και ότι συνιστά παραβίαση της επικράτειας της Κύπρου, του διεθνούς δικαίου και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας.

Είχε σημειώσει ακόμη ότι ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή είναι το ΚΣΕΔ Λάρνακας/Κύπρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ