ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν σε Τουρκία: Το μήνυμα, τα χρονοδιαγράμματα και τα μέτρα είναι ξεκάθαρα

Κομισιόν σε Τουρκία: Το μήνυμα, τα χρονοδιαγράμματα και τα μέτρα είναι ξεκάθαρα
UNSPLASH

Ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης στην Κύπρο και την Ελλάδα έστειλε στην Τουρκία η ΕΕ όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στάνο τόνισε:

«Τo μήνυμα της ΕΕ ήταν ξεκάθαρο όσον αφορά στην αλληλεγγύη στην Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά σε αυτά που περιμένουμε από την Τουρκία για να υπάρξει αποκλιμάκωση».

Παράλληλα, επισήμανε ότι:

«Οι υπουργοί ήταν επίσης πολύ ξεκάθαροι για τα χρονοδιαγράμματα, μέχρι πότε αναμένουμε την αλλαγή συμπεριφοράς (της Τουρκίας) όπως επίσης ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή σε αυτή τη συμπεριφορά η οποία συμβάλλει στην κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.


Το μήνυμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο, τα χρονοδιαγράμματα είναι ξεκάθαρα και επίσης τα μέτρα είναι ξεκάθαρα και ελπίζουμε ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη από τους Τούρκους εταίρους και φίλους και να αρχίσουν να λειτουργούν αναλόγως ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε προς τον εναλλακτικό δρόμο των περιοριστικών μέτρων».

Συνεχείς προκλήσεις από την Άγκυρα

Των δηλώσεων του εκπροσώπου της Κομισιόν είχαν προηγηθεί νέες τουρκικές προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας αλλά και «πυρά» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Γαλλίας.

«Είναι αστείο να βλέπεις μια χώρα που πνίγεται σε μια κουταλιά νερό να θέλει να πλήξει την Τουρκία στη διεθνή αρένα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, βάζοντας στο «στόχαστρο» τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «η προσπάθεια κάποιων να εμποδίσουν την Τουρκία να πάρει το μερίδιό της από τα πλούτη της Μεσόγειου, που είναι δικαίωμα κάθε χώρας που βρέχεται από αυτήν, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχρονης αποικιοκρατίας».

«Τα λόγια που ακούγονται από πολιτικούς και διπλωμάτες δεν μπορούν να συγκαλύψουν τις βαρβαρότητες χωρών που πιστεύουν ότι είναι σπουδαίες, δυνατές, πλούσιες και ανίκητες».

Τσαβούσογλου: Εάν η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο, τότε είμαστε κι εμείς

Ταυτόχρονα με τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμηνύει ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Ελλάδα.

«Εάν η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου τότε είναι και η Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου με τον Αλγερινό ομόλογό του, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προσπαθεί να προκαλέσει την Τουρκία υιοθετώντας εχθρική συμπεριφορά.

Επιπλέον, κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα λέγοντας:

«Είπαν πως είναι αλλαγή δυνάμεων στο Καστελόριζο. Η Ελλάδα στα νησιά αυτά, μπορεί να έχει δυνάμεις για εσωτερική ασφάλεια. Κι αυτό έχει ένα όριο. Στην πραγματικότητα όμως το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αφού πήρε και την υποστήριξη της Ε.Ε κάνει προκλητικά βήματα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Εμείς και στις δηλώσεις μας έχουμε πει, δεν παραβιάζουμε το δίκαιο κανενός όμως δεν επιτρέπουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματά μας. Τέτοια βήματα θα προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. H Eλλάδα δεν προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα αλλά θέλει να μας προκαλέσει. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το τέλος αυτής της προσπάθειας να μας προκαλέσει. Κι από αυτό θα πάει ζημιά η Ελλάδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ