ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική προκλητικότητα: Για δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας στο Καστελόριζο μιλά η «Γενί Σαφάκ»

Τουρκική προκλητικότητα: Για δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας στο Καστελόριζο μιλά η «Γενί Σαφάκ»
(Greek Defense Ministry via AP)

Τρεις μέρες το ίδιο μοτίβο: η Άγκυρα και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ συνεχίζουν τις απεγνωσμένες προσπάθειες δημιουργίας κλίματος στρατιωτικής επέμβασης σε ελληνικά νησιά, βάζοντας μάλιστα στο επίκεντρο το Καστελόριζο.

Η τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» υποστηρίζει πως η μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού από την Ελλάδα στο Καστελόριζο αποτελεί παράβαση των διεθνών συνθηκών και δίνει στην Τουρκία δικαίωμα επέμβασης.

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται πως βρίσκεται και ο βετεράνος πολιτικός
Χουσαμετίν Τζιντορούκ, πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος ανέφερε, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ότι στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα να προχωρήσει σε κατάληψη.

Μπαχτσελί: Εδαφικές διεκδικήσεις στα Δωδεκάνησα

Στην ίδια «γραμμή» και οι δηλώσεις του στενού πολιτικού συμμάχου του προέδρου Ερντογάν και ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής δράσης των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί:

«Επείγουσα απαίτηση του έθνους μας είναι η επανεξέταση του καθεστώτος του Αιγαίου, η αλλαγή του και εξισορρόπησή του με τρόπο δίκαιο, ίσο και κυρίαρχο. Η επανεξέταση από νομικής άποψης των Δωδεκανήσων, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα γεωγραφικά, πολιτικά και άλλα χαρακτηριστικά τους, θα δώσει πνοή στις ελπίδες στο Αιγαίο για ειρήνη και σταθερότητα και θα αποκαταστήσει, έστω και μερικώς, την αδικία εις βάρος της χώρας μας».

Ο «πόλεμος» Navtex και η γαλλική «απάντηση»

Την ώρα που η Άγκυρα επιμένει στις προκλήσεις, συνεχίζεται και το μπρα-ντε-φερ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα προχώρησε χθες, Δευτέρα, στην έκδοση νέας παράνομης Navtex για έρευνες του Oruc Reis και η Αθήνα απάντησε με αντί-Navtex.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμιζε σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας πως η Άγκυρα συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία.

Ο διπλωματικός «πυρετός» που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα φαίνεται πως έχει αποδώσει «καρπούς», κάτι που φαίνεται όχι μόνο από την αυστηρή προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία αλλά και από το γεγονός ότι μέσα στο επόμενο διάστημα φτάνει στην Ανατολική Μεσόγειο το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ.

Γαλλικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως η ναυαρχίδα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, που συνοδεύεται από «αόρατα» πλοία και υποβρύχια, έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του από την Τουλόν προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η αποστολή του αεροπλανοφόρου στην περιοχή.

Η νέα αυτή εξέλιξη συνάδει με τα όσα δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προ ημερών, ότι δηλαδή η Τουρκία σέβεται μόνο τα λόγια που συνοδεύονται από πράξεις.

Η στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου έχει προκαλέσει οργή στην Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο να βάζει στο «στόχαστρο» τον Εμανουέλ Μακρόν σε πρόσφατες δηλώσεις του.

«Αποδέχεται ο ελληνικός λαός αυτό που θα του συμβεί εξαιτίας των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών του; Έχουν επίγνωση οι Γάλλοι πολίτες για το τίμημα που θα πληρώσουν εξαιτίας των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών τους» διερωτήθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αθήνα, όμως, δεν μένει μόνο στη διπλωματική «σκακιέρα» και όπως όλα δείχνουν προετοιμάζεται σε κάθε επίπεδο για το ενδεχόμενο περαιτέρω όξυνσης των τουρκικών προκλήσεων.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως στο «τραπέζι» βρίσκεται το ενδεχόμενο αγοράς νέων μαχητικών αεροσκαφών.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για 18 Rafale, που ενδέχεται να προμηθευτεί από τη Γαλλία.

Η νέα τουρκική Navtex και η ελληνική απάντηση

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Δευτέρας η τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως του Καστελόριζου.

Η νέα αγγελία προς ναυτιλλομένους, που αφορά το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα συνοδευτικά πλοία Ataman και Cengiz Han, έχει ισχύ μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου και αφορά την περιοχή που περικλείεται από τα εξής στίγματα:

34 12.28 N - 027 59.93 E
34 29.50 N - 027 59.90 E
34 49.62 N - 028 00.15 E
35 42.53 N - 030 04.25 E
35 27.57 N - 030 13.35 E
35 12.12 N - 030 22.15 E

Η προηγούμενη παράνομη τουρκική Νavtex έληγε την 1η Σεπτεμβρίου. Με τη νέα Navtex η παρουσία του Oruc Reis παρατείνεται για 11 ημέρες ακόμη, μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, λίγο πιο βόρεια.

Τα δυτικά όρια της περιοχής που δεσμεύει η Τουρκία και με αυτή τη Navtex φτάνουν, όπως και στις προηγούμενες, στον 28ο μεσημβρινό, στο όριο δηλαδή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που οριοθετήθηκε με την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου.

Ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή την νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο ORUC REIS.

Στην αντι-NAVTEX τονίζεται ότι είναι άκυρη η τουρκική NAVTEX, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία (από το σταθμό της Αττάλειας) και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Σχετικά με την παράνομη τουρκική Navtex το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή.

Να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της.

Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα.

Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται.

Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής.

Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Αναμενόμενη κίνηση

Η ανακοίνωση της νέας Navtex δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είχε διαμηνύσει πως οι σεισμικές έρευνες θα συνεχιστούν επ’ αόριστον.

«Όσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες και εμείς ως Ένοπλες Δυνάμεις είμαστε εκεί. Δεν υπάρχει καμία διακοπή» είχε δηλώσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ