ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις»: Μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν

«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις»: Μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Αναλυτική επιστολή, στην οποία περιγράφει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες ενώ παράλληλα έστειλε και νέο σαφές μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός παρέδωσε την εν λόγω επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Νέα Υόρκη και θα την επιδώσει προσωπικά στον κ. Γκουτέρες.

Ο Νίκος Δένδιας θα έχει σήμερα συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα βρεθούν στο επίκεντρο διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντας ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το Κυπριακό.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού στον Ερντογάν

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σήμερα ένα νέο μήνυμα στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας πως «σταματούν οι προκλήσεις και ξεκινούν οι συζητήσεις». Η δήλωση αυτή έρχεται μια ημέρα μετά από τη βιαστική δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ που έκανε λόγο για έναρξη τεχνικών συζητήσεων με την Τουρκία -είδηση που διαψεύστηκε επίσημα από την Αθήνα λίγη ώρα αργότερα.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Γιάνγκ Γιετσί στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε:

«Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μια αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είπε χαρακτηριστικά».

Υπογράμμισε δε, πως η Ελλάδα επιθυμεί τον διάλογο αλλά χωρίς εκβιασμούς.

Αναφερόμενος στη στάση της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμότητα, με κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σε όλη τη Μεσόγειο.

«Γι' αυτό και θέλω να σας πω ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επιδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή μου όπου παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή που είναι κομβική για το διεθνές εμπόριο» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.


Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως οι ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν πρόκληση που απαιτεί διεθνή απάντηση.

«Η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτόχρονα με τα δικαιώματα υπερασπίζεται την καλή γειτονία η διπλωματία είναι άλλη όψη της ισχύος της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ