ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «κόκκινο» η Ανατ. Μεσόγειος: Οι κινήσεις της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Στο «κόκκινο» η Ανατ. Μεσόγειος: Οι κινήσεις της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα
Φωτογραφία αρχείου (Greek Defense Ministry via AP)

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Μέγαρο Ηλυσίων στο Παρίσι και να υπογράψει με τον Εμανουέλ Μακρόν συμφωνία για την αγορά μεταχειρισμένων αεροσκαφών τύπου Rafale, την ώρα που η ένταση -στρατιωτική και διπλωματική- στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει στα ύψη.

Στην «πυρακτωμένη» περιοχή, εκτός από τουρκικά και ρωσικά σκάφη βρίσκονται συγκεντρωμένες ισχυρές αεροναυτικές δυνάμεις: γαλλικές φρεγάτες που πλέουν νότια της Κύπρου, αμερικανικά πλοία βρίσκονται στην Κρήτη και ελληνικά που παρακολουθούν το Oruc Reis.

Ο Ερντογάν υιοθετεί την τακτική του καρότου και του μαστίγιου. Κι ενώ συνεχίζει ακάθεκτος τις προκλήσεις, από την άλλη κάνει ανοίγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι επιθυμεί τον διάλογο και διπλωματική λύση:

«Σε περίπτωση που και η απέναντι πλευρά απομακρυνθεί από τις κινήσεις που αυξάνουν την ένταση, τότε στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούμε μέσω διπλωματίας να εφαρμόσουμε την πολιτική “kazan-kazan” (win-win)».

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «υπάρχει τεράστιο περιθώριο, προκειμένου να είναι αμοιβαία επωφελείς οι λύσεις, όταν υπάρχει ειλικρινής διάλογος, χωρίς σημαδεμένη τράπουλα. Η Ελλάδα δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται».

Ο στόχος της Τουρκίας είναι να οδηγήσει την ελληνική πλευρά σε έναν διάλογο με πολιτικά επιχειρήματα, δίχως κανόνες και πλαίσιο, όπου τα πάντα θα βρεθούν στο τραπέζι, όπως σχολιάζουν διεθνολόγοι.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εμφανίζεται σε βίντεο, φορώντας στρατιωτική στολή, να πετά με μαχητικό αεροσκάφος F-16 πάνω από το Βόρειο Αιγαίο.

Ταυτόχρονα, σε ένα νέο κρεσέντο επιθετικότητας, βάζει στο στόχαστρο του τη Γαλλία, αλλά και τις ΗΠΑ:

«Υπάρχουν νταήδες που δύσκολα μπορείς να συνεννοηθείς. Για παράδειγμα η Γαλλία. Δεν είσαι εγγυήτρια δύναμη, δεν έχεις συμφωνίες, ούτε είσαι ο εκπρόσωπος της ΕΕ, με ποιο δικαίωμα έρχεσαι εδώ; Αν νομίζει ότι θα βγεις μόνος σου και θα πεις “θα κάνω τον ήρωα”, πάει, αυτή η εποχή πέρασε. Εμείς δεν επιδιώκουμε ένταση ή νταηλίκι. Εμείς με ειλικρινή και ξεκάθαρο τρόπο, με πίστη, γνώση, λογική και δίκαιο διεκδικούμε τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα μας. Κανείς δεν μπορεί να το εμποδίσει αυτό».

Στο γαϊτανάκι των προκλήσεων και ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο «Γκρίζος Λύκος» Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος δηλώνει ότι είναι «ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Είναι δικαίωμά μας να επεμβαίνουμε χωρίς δισταγμό ενάντια σε εχθρούς και προδότες».

Διπλωματικός πυρετός

Η Γαλλία, η οποία στηρίζει την Ελλάδα, διαμηνύει στην Τουρκία μέσω του υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον:

«Όταν ένα κράτος - μέλος απειλείται, οφείλουμε να το στηρίξουμε γρήγορα και αποφασιστικά. Η Γαλλία υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή κυριαρχία».

Την τουρκική προκλητικότητα συζήτησε ο Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιτ, ο οποίος έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter:

«Εκτιμούμε πολύ την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να βρει διπλωματικές διεξόδους στην ένταση της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Δένδιας συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις και με τον πρέσβη του Ισραήλ.

Για τη διάψευση από την Τουρκία με καθυστέρηση 24 ωρών του δημοσιεύματος της έγκυρης γερμανικής εφημερίδας Die Welt, σχετικά με τις πληροφορίες ότι Ερντογάν εξέταζε τη βύθιση ελληνικού πλοίου ή την κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους, η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην Αθήνα ήταν λιτή:

«Καλό είναι το γεγονός ότι διαψεύστηκε. Το ερώτημα όμως παραμένει γιατί άργησαν οι Τούρκοι να διαψεύσουν ένα τέτοιο δημοσίευμα»;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ