ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επανέρχεται η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα για τις ασκήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Επανέρχεται η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα για τις ασκήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο
Associated Press

Επανέρχεται στο θέμα των τουρκικών NAVTEX για τις ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, τονίζοντας για ακόμη μια φορά πως σε περίπτωση ναυτικών ασκήσεων ειδοποιείται η Παγκόσμια Υπηρεσία Προειδοποίησης Προήγησης (WWNWS).

«Δυστυχώς, διαπιστώνουμε την περαιτέρω κλιμάκωση της υστερίας σχετικά με τις ασκήσεις του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συνεχίζονται οι ισχυρισμοί που αποδεικνύουν την έλλειψη κατανόησης στοιχειωδών διαδικασιών έκδοσης NAVTEX για ναυτικές ασκήσεις στα διεθνή ύδατα.

Σε περίπτωση ναυτικών ασκήσεων ειδοποιείται η Παγκόσμια Υπηρεσία Προειδοποίησης Πλοήγησης (WWNWS).

Αυτό έπραξε και η Ρωσία για τις επικείμενες ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι σπέκουλες περί του αντιθέτου είναι απαράδεκτες και εκθέτουν τους πονηρούς παραγωγούς τους» τονίζει η εν λόγω ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

«Προκαλεί δυσάρεστη εντύπωση και η προσπάθεια ορισμένων ΜΜΕ να αποσιωπήσουν την καταγγελία από τη Ρωσική πλευρά της χθεσινής fake είδησης για δήθεν ρωσικές ¨πλάτες¨ στην Τουρκία.

Καλούμε εκείνα τα ελληνικά ΜΜΕ που προχώρησαν στη διάδοση της συκοφαντικής “πληροφορίας” να προβούν άμεσα και σύμφωνα με κανόνες δεοντολογίας στη δημοσίευση της απαραίτητης σε τέτοιες περιπτώσεις διάψευσης».

Η χθεσινή ανάρτηση

Σε χθεσινή ανάρτησή της στο Twitter η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα αναφέρεται στις ρωσικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι αυτές γίνονται τακτικά και κάνοντας λόγο για κακόβουλους σχολιαστές.

«Η Ρωσία πραγματοποιεί τακτικά τις στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Σε περίπτωση ναυτικών ασκήσεων ειδοποιείται η Παγκόσμια Υπηρεσία Προειδοποίησης Πλοήγησης (WWNWS), ενώ για αεροπορικές ασκήσεις ακολουθείται η διμερής διαδικασία.

Αυτή είναι η διαδικασία ρουτίνας, η οποία εφαρμόζεται πάντα. Δεν είναι σαφές τι προβληματίζει τους κακόβουλους σχολιαστές» αναφέρει η ανάρτηση της πρεσβείας.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των διαφορών μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, με ανάρτηση στο twitter, για την στάση της Τουρκίας στην Aνατολική Μεσόγειο.

"Δεν επιδιώκουμε να επωφεληθούμε από μια διασυνοριακή διαφωνία. Η προσέγγιση αυτή ισχύει πλήρως για την ανατολική Μεσόγειο, μια ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή. Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των διαφορών μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου» αναφέρει η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα στο tweet.

Ρωσικές ασκήσεις με τουρκικές navtex

Σημειώνεται ότι η Τουρκία ανακοίνωσε την Τετάρτη δύο ρωσικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, σε θαλάσσιες περιοχές που ταυτίζονται ή βρίσκονται πολύ κοντά στα τουρκικά ερευνητικά σκάφη Oruc Reis και Barbaros.

Ο σταθμός της Αττάλειας της τουρκικής Υπηρεσίας Ναυσιπλοΐας και Ωκεανογραφίας προειδοποιεί με δύο navtex που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι ρωσικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά θα λάβουν χώρα κοντά στα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας και ζητά την προσοχή των ναυτιλλομένων για πιθανές παρεμβολές μεταξύ των δύο δραστηριοτήτων.

Η πρώτη άσκηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8 - 22 Σεπτεμβρίου και αφορά ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν κοντά στο ερευνητικό Oruc Reis, στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Η δεύτερη NAVTEX μεταξύ 17 - 25 Σεπτεμβρίου αφορά θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στα ανατολικά της Μεγαλονήσου και δυτικά της Συρίας, κοντά στο σημείο που διεξάγει σεισμικές έρευνες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros.

Τι λέει η Αγκυρα

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε την διαδικασία αυτή «συνηθισμένη πρακτική».

Το τουρκικό υπουργείο ανέφερε πως «αποτελούν μια συνηθισμένη πρακτική, στο πλαίσιο διασφάλισης της ασφάλειας στην πλοήγηση της περιοχής, κάτι που είχε συμβεί και στις 18 Ιουνίου. Καμία άσκηση, εκπαίδευση ή χρήση πυρών δεν θα γίνει σε συνεργασία με τη Ρωσία».

Αντι-navtex από την Κύπρο

Η Κύπρος εξέδωσε navtex, στην οποία αναφέρεται πως η τουρκική navtex σε σχέση με τις ρωσικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εκδόθηκε σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία συστηματικά εκδίδει navtex μέσω της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Προειδοποίησης Πλοήγησης (WWNWS), όπως εξάλλου αναφέρει και η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας και όχι στην Κύπρο, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των κυπριακών Αρχών. Το αντίστοιχο πράττει και σε αντίστοιχες περιπτώσεις με την Ελλάδα.

Μόλις γίνει η εκπομπή των ρωσικών navtex ο τουρκικός σταθμός σπεύδει να κάνει δική του αναγγελία, διεκδικώντας έτσι θαλάσσια δικαιοδοσία στις συγκεκριμένες περιοχές, γεγονός που φαίνεται αδύνατον να μην γνωρίζει η ρωσική διπλωματία.

Αντιθέτως, στην περίπτωση των αεροπορικών ασκήσεων ακολουθείται η διμερής διαδικασία, η συμφωνία δηλαδή με το κράτος που έχει την ευθύνη ελέγχου του FIR.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ