ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατιωτικά γυμνάσια στην Κύπρο ανακοίνωσε η Άγκυρα

Στρατιωτικά γυμνάσια στην Κύπρο ανακοίνωσε η Άγκυρα
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν γυμνάσια ανοιχτά της Κύπρου από αύριο Κυριακή, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Τα γυμνάσια θα διαρκέσουν ως την Πέμπτη και σε αυτά θα συμμετάσχουν στοιχεία της Αεροπορίας, του Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς, επεσήμανε η Άγκυρα.

H ανακοίνωση έρχεται εν μέσω νέων εμπρηστικών δηλώσεων από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Η ασκήσεις αποσκοπούν στον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κατοχικών στρατευμάτων της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου και των λεγόμενων «Δυνάμεων Ασφαλείας» του κατοχικού καθεστώτος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Προ ημερών η Τουρκία είχε εκδώσει Navtex με την οποία ανακοίνωσε ότι αεροναυτικές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Navtex αφορά άσκηση με πραγματικά πυρά, βόρεια της Κύπρου, μεταξύ των κατεχομένων και της Τουρκίας, σε μία έκταση βόρεια από τον Κόλπο της Μόρφου μέxρι την Κερύνεια (βλ. χάρτη). Η ισχύς της ξεκινάει σήμερα, 29 Αυγούστου, και λήγει την 11η Σεπτεμβρίου. Οι ασκήσεις θα πραγματοποιούνται από τις 7.00 το πρωί έως τις 16.00 το απόγευμα.

«Πριν από έναν αιώνα είτε τους θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα. Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα» φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με την Hurriyet.

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του προς τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας, ο τουρκικός λαός τους έθαψε είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα. Αυτοί που στόχευαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν από αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο. Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ