ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση ευρωβουλευτών της ΝΔ σε Μπορέλ για τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» Στόλτενμπεργκ

Ερώτηση ευρωβουλευτών της ΝΔ σε Μπορέλ για τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» Στόλτενμπεργκ
AP Photo/Olivier Matthys

Κατεπείγουσα ερώτηση προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ κατέθεσε η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Κ.Ο του ΕΛΚ και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Με την ερώτησή τους προς τον κ. Μπορέλ, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ επαναφέρουν μία συνέντευξη από το 2015, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι διαχρονικά η στάση του Γενς Στόλτενμπεργκ ήταν «δύο μέτρα και δύο σταθμά» όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ανέφεραν πηγές του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι η στάση του αυτή υπέρ της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει έκτοτε, όπως αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες του για αποκλιμάκωση της παρούσας ελληνοτουρκικής κρίσης, μία συμπεριφορά που δεν ταιριάζει -όπως έλεγαν- στον γενικό γραμματέα μίας Συμμαχίας δύο μέλη του οποίας βρίσκονται σε διένεξη.

«Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ κ. Stoltenberg, σε συνέντευξή του στο CNN, αναφερόμενος στην Τουρκία, η οποία παραβιάζει κατ’ επανάληψη τον ελληνικό εναέριο χώρο, της αναγνώρισε το δικαίωμα να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως έκανε το 2015 που κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό το οποίο παραβίασε τον εναέριο χώρο της και επισήμανε ότι βρίσκεται σήμερα σε μία ειδική κατάσταση λόγω της έντασης που αντιμετωπίζει στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ» σημειώνει η ΚΟ της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις, οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ ρωτούν τον κ. Borrell:

-Αποδέχεται η ΕΕ παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου κρατών μελών της, από τρίτες χώρες ως πρακτική “ειδικής κατάστασης”;

-Συνάδει η θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ;

-Πώς αντιμετωπίζει η ΕΕ την επιλογή του ΓΓ του ΝΑΤΟ να επιχειρεί να δικαιολογήσει παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία;

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

«Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η δημόσια τοποθέτηση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Stoltenberg, ο οποίος σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι η Τουρκία, λόγω της περιοχής στην οποία βρίσκεται, είχε κάθε δικαίωμα να καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό το 2015 το οποίο παραβίασε τον εναέριο χώρο της για λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα ενώ παράλληλα παραβιάζει κατ’ επανάληψη τον εναέριο χώρο της Ελλάδος.


Ειδικότερα, σε ερώτηση που του έθεσε η δημοσιογράφος του CNN κα Hala Goran, ο κ. Stoltenberg αναγνώρισε στην Τουρκία το δικαίωμα να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, καταρρίπτοντας το ρωσικό μαχητικό που είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της το 2015.


Στη συνέχεια, όταν η δημοσιογράφος του επεσήμανε ότι σύμφωνα με ανάρτηση του πρωθυπουργού της Ελλάδος, η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδος, ο κ. Stoltenberg υποστήριξε ότι η Τουρκία λόγω της έντασης που αντιμετωπίζει στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ, βρίσκεται σε μία ειδική κατάσταση. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας:


-Αποδέχεται η ΕΕ παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου κρατών μελών της, από τρίτες χώρες ως πρακτική "ειδικής κατάστασης";


-Συνάδει η θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο;


-Πώς αντιμετωπίζει η ΕΕ την επιλογή του ΓΓ του ΝΑΤΟ να επιχειρεί να δικαιολογήσει παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία; ”


Την ερώτηση συνυπογράφουν οι:


Στέλιος Κυμπουρόπουλος


Μαρία Σπυράκη


Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη


Μανώλης Κεφαλογιάννης


Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου


Γιώργος Κύρτσος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ