ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Στοχοποιεί το Καστελόριζο, απειλεί να ενεργοποιήσει τον στρατό

Ερντογάν: Στοχοποιεί το Καστελόριζο, απειλεί να ενεργοποιήσει τον στρατό
Turkish Presidency via AP Pool

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020

Νέα σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του μετά την πολύωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Εκείνοι που σηκώνουν ανάστημα κατά της Τουρκίας διακινδυνεύοντας την ασφάλεια του λαού τους θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως «εάν χρειαστεί η Τουρκία έχει τη δύναμη να ενεργοποιήσει την διπλωματία και τον στρατό της».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα μικρό νησί μερικών χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων [...] Χαλάσαμε τα παιχνίδια εκείνων που προσπάθησαν να φυλακίσουν την Τουρκία στις ακτές της».

«Εκείνοι που προσπάθησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο χωρίς να παίρνουν παραδείγματα από την ιστορία, τελικά θα αποδεχτούν αυτή την πραγματικότητα. Όταν έρθει η ώρα φοβάμαι πως εκείνοι που σηκώνουν ανάστημα κατά της Τουρκίας διακινδυνεύοντας την ασφάλεια των πολιτών τους, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Με κάθε ευκαιρία λέμε ότι είμαστε υπέρ των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Τους συνιστώ να μελετήσουν τις διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις μας των τελευταίων τεσσάρων χρόνων».

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία κράτησε σχεδόν πέντε ώρες, ο ίδιος αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο είπε ότι «είδαμε πως κινήθηκαν για τα συμφέροντά τους πολλές χώρες μόλις κινητοποιηθήκαμε για την ασφάλεια των συνόρων μας στον Νότο». «Βλέπουμε με πόνο τις προσπάθειες για επέκταση της αδικίας που εφαρμόζεται εναντίον των Τούρκων στην Κύπρο εδώ και χρόνια», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογά ανέφερε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που έφτασε στο σημείο να έχει λόγο στην περιοχή και στον κόσμο, προσθέτοντας ότι εάν χρειαστεί έχει την υποδομή και τη θέληση να ενεργοποιήσει αποτελεσματικά τόσο την διπλωματία της όσο και την στρατιωτική της ισχύ.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «αναμένουμε από τις χώρες τις ΕΕ οι οποίες αν και δεν μπόρεσαν να δώσουν καλές εξετάσεις στην Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη, να ακολουθήσουν μια συνεπή γραμμή στην ανατολική Μεσόγειο». «Η Τουρκία όπως και στο θέμα της ασφάλειας των συνόρων, έτσι και στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου θα συνεχίσει μέχρι τέλους την αποφασιστική της στάση και την ενεργή πολιτική της», ανέφερε.

Η απόσταση από το Καστελόριζο

Η τελευταία τουρκική Navtex για το Oruc Reis που λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου, φτάνει στα 30 μίλια από το Καστελόριζο.

Από την Άγκυρα είναι προφανές πως γίνεται προσπάθεια να αποκόψουν το Καστελλόριζο από τον ελληνικό κορμό για να πειστεί η Ευρώπη ότι πρόκειται για κομμάτια βράχων και δεν θα πρέπει να ασχολείται κανείς.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν η επόμενη τουρκική Navtex δεσμεύσει μετά τις 12 Σεπτέμβρη θαλάσσια περιοχή πιο βόρεια, ακόμα πιο κοντά στο Καστελόριζο. Σε αυτήν την περίπτωση, θα δοκιμαστούν τόσο οι αντοχές της κυβέρνησης όσο και η στάση των Ευρωπαίων εταίρων. Έχει άλλη πολιτική και διπλωματική βαρύτητα να αποπειρώνται έρευνες στο απώτατο όριο που θα μπορούσε να φτάσει η ελληνική ΑΟΖ (η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει επισήμως ΑΟΖ) και άλλο σε σημείο κοντά σε νησί.

Αν το Oruc Reis πλησιάσει ακόμα περισσότερο το Καστελόριζο ή άλλο ελληνικό νησί ενδεχομένως μπούμε σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Ο τουρκικός Τύπος

Την προκλητική γραμμή της Άγκυρας φαίνεται πως τηρούν κατά γράμμα όλες οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Τουρκίας, με τη Yeni Safak να συντηρεί και σήμερα το κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να κάνει λόγο για ανανέωση της Navtex του Οruc Reis μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα σημειώνει πως το ερευνητικό σκάφος θα συνεχίσει το ταξίδι του και θα κατευθυνθεί βορειότερα, φτάνοντας στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων -δηλαδή στα έξι μίλια από τη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Παράλληλα, η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sozcu αναφέρει πως η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στέλνοντας 540 στρατιώτες στα ελληνικά νησιά -Κω, Λέρο, Σύμη, Καστελόριζο, Χίο και Μυτιλήνη.

Μάλιστα, υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό.

Η λήξη της Navtex στις 25 Σεπτεμβρίου κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί, καθώς την ημέρα αυτή ολοκληρώνεται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ