ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Τσίπρας: Δώστε μας τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιστημονικής επιτροπής

Κορωνοϊός - Τσίπρας: Δώστε μας τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιστημονικής επιτροπής
ΙΝΤΙΜΕ

Σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας τις αιτιάσεις του για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Σας ζήτησα να αναγνωρίσετε ότι κάνατε και κάποια λάθη, ότι δεν τα κάνατε όλα τέλεια. Αλλά φάνηκε ότι βασικός στόχος της παρέμβασής σας ήταν να μας κουνήσετε το δάχτυλο και να μας ταυτίσετε με αυτούς που έχουν αναπτύξει θεωρίες συνωμοσίας, τους αρνητές της μάσκας. Τους αρνητές της μάσκας εμείς δεν τους είχαμε συναντήσει ποτέ από κοντά, εσείς τους είχατε συναντήσει στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών», είπε στην αρχή της δευτερολογίας του.

«Βρισκόμαστε πάντοτε στο πλευρό της επιστήμης. Ασκούμε όμως κριτική. Η βασική κριτική που σας ασκήσαμε σήμερα μεταξύ άλλων ήταν στο άνοιγμα του τουρισμού με πολλά και διαφορετικά πρωτόκολλα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε:

«Σας ασκήσαμε κριτική γιατί κάνατε με καθυστέρηση αυτό που κάνατε στον Προμαχώνα. Διότι αυξήσατε 85% την πληρότητα στα πλοία, την περίοδο που ήταν εμφανής η πορεία της πανδημίας, γιατί δεν φροντίσατε να αποσυμφορήσετε τους πολίτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με αύξηση των δρομολογίων και για το άνοιγμα των σχολείων».

«Δεν είμαστε αντίθετοι στο άνοιγμα των σχολείων, αλλά γιατί δεν μειώσατε τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη. Σας ασκήσαμε κριτική γιατί υποστηρίξατε ότι είτε 15 είτε 35 μαθητές ανά τάξη είναι το ίδιο. Και επικαλεστήκατε τους επιστήμονες. Αυτό τι σημαίνει; Ότι βάζουμε και την επιστήμη στην υπηρεσία της πολιτικής;», συνέχισε.

«Και η επιστήμη στην υπηρεσία της πολιτικής σκοπιμότητας πάει πολύ. Σας ζητώ εδώ να μας δώσετε τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιστημονικής επιτροπής. Εγώ διαψεύδω ευθέως ότι οι ειδικοί και οι επιστήμονες σας κάνανε τέτοιες προτάσεις. Εν πάσει περιπτώση εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις», τόνισε.

Συνεχίζοντας επανέλαβε ότι σήμερα και μετά την πανδημία οι εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας είναι λιγότεροι από ότι πριν την πανδημία. «Τα τεστ που γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα τα πληρώνει ο κόσμος από την τσέπη του διπλά και τριπλά», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «μάλλον ο στόχος ήταν να σπρώξετε τον κόσμο σε συγκεκριμένα κέντρα στον ιδιωτικό τομέα».

Για την οικονομία

«Δεν είναι για να πανηγυρίζετε για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Κάνατε μία λαθροχειρία όμως όταν υποστηρίξατε ότι είμαστε καλύτερα από την Ευρώπη. Ωστόσο δεν έχετε υπολογίσει το τρίτο τρίμηνο που θα φανεί η επίπτωση στον τουρισμό», ανέφερε ως προς το οικονομικό σκέλος της κρίσης.

«Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, όμως να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, βρισκόμαστε σε ελεύθερη πτώση. Εσείς φέρατε την ύφεση πριν το κορωνοϊό», σημείωσε.

«Φαίνεται καθαρά από τα νούμερα, ότι κάνετε εξαιρετικά λίγα, εξαιρετικά αργά και χωρίς σχέδιο, εκτός αν σχέδιό σας είναι η διάλυση της αγοράς εργασίας», ανέφερε παρακάτω.

Το πιο ανησυχητικό είναι αυτά που έρχονται είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις συντάξεις και στο ασφαλιστικό ως ευθεία στοχοποίηση του κοινωνικού κράτους και πρόσθεσε: «Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και στήριξη της κατανάλωσης και της παραγωγής. Τώρα πρέπει να συνδυάσουμε την ανάκαμψη της οικονομίας με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου».

«Η κυβέρνηση δείχνει ότι αποτυγχάνει και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της υγειονομικής…Μάλλον έχετε πεισθεί κι εσείς από την καθημερινή προπαγάνδα. Φαίνεται ότι έπιασαν τόπο τα χρήματα της λίστα Πέτσα. Μας είπατε ότι θα φέρετε και δεύτερη, φέρτε και δεύτερη και τρίτη. Κυβερνάτε με ψέματα και τον φόβο», συνέχισε.

«Έχετε φέρει μέσα σε έναν χρόνο όχι απλά την ύφεση, την υπανάπτυξη θα πω εγώ. Θα μας βρείτε απέναντι με σκληρή αντιπολιτευτική κριτική γιατί πιστεύουμε ότι αυτός ο τόπος αξίζει καλύτερη αντιμετώπιση», κατέληξε.

Δείτε τη δευτερολογία του:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ