ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος: Σε προσωρινούς χώρους διαμονής οι 3.000 άστεγοι της Μόριας - Καμία ανθρώπινη απώλεια

Κουμουτσάκος: Σε προσωρινούς χώρους διαμονής οι 3.000 άστεγοι της Μόριας - Καμία ανθρώπινη απώλεια
INTIME/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στην εγκατάσταση των διαμενόντων του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας σε «νέους προσωρινούς χώρους διαμονής, κατά προτίμηση όχι κοντά στην περιοχή και κατ' ανάγκη όχι για όλους μαζί» θα προχωρήσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους, αναφορικά με την καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μυτιλήνη, που προκάλεσε η πυρκαγιά το βράδυ της Τρίτης.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κουμουτσάκος, το σχέδιο εγκατάστασης αφορά στους περίπου 3.000 που βρίσκονταν εντός του ΚΥΤ, καθώς «οι υπόλοιποι, σε συνθήκες που απέχουν πολύ από το να είναι ιδεατές, μένουν εκεί που έμεναν», μια που, όπως συμπλήρωσε, δεν υπήρξε εκτεταμένη ζημιά στην περιοχή εκτός του ΚΥΤ.

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για μια «μείζονα ανθρωπιστική κρίση» και «γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την αντιμετώπιση μιας πολύ δυσχερούς κατάστασης». Υπογράμμισε πάντως ότι «βάσει όλων των πληροφοριών από το πεδίο δεν έχει καταγραφεί καμία απώλεια ζωής».

Σχετικά με τις πυρκαγιές ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης περιέγραψε ότι «ξεκίνησαν σε χώρους περιμετρικά του ΚΥΤ και στη συνέχεια εντοπίστηκαν νέες εστίες εντός του κέντρου», καθώς και ότι «όλα δείχνουν ότι ξεκίνησε ως αποτέλεσμα δυσαρέσκειας κάποιων φιλοξενούμενων του ΚΥΤ λόγω της επιβαλλόμενης απομόνωσης». Ο κυβερνητικός μηχανισμός «ενεργοποιήθηκε άμεσα, σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες», είπε και συμπλήρωσε ότι «προέχει η συντονισμένη δράση στο πεδίο και όχι οι ατέρμονες συζητήσεις για τις συνθήκες του συμβάντος». Για το αν οι φωτιές «ήταν οργανωμένη ενέργεια μέσα στο ΚΥΤ, η αστυνομία διερευνά όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Το ΚΥΤ «έχει ολοσχερώς καταστραφεί», σημείωσε ο ίδιος και περιέγραψε ότι κατά βάση έχουν καταστραφεί τα κτήρια παροχής υπηρεσιών μέσα στο ΚΥΤ, μεταξύ των οποίων και η Υπηρεσία Ασύλου, όπου ο κ. Κουμουτσάκος εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι τα αρχεία της Υπηρεσίας έχουν υποστεί τις συνέπειες της πυρκαγιάς». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτή είναι μια πρόσθετη πρόκληση, την οποία όμως θα αντιμετωπίσουμε».

Προτεραιότητα τα 408 ασυνόδευτα

«Πρώτη και απόλυτη» προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελούν τα 408 ασυνόδευτα παιδιά, τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, τα οποία «είναι προστατευμένα, ήδη σε ασφαλείς ζώνες και περιοχές είτε σε ξενοδοχεία στο νησί», καθώς και οι ευάλωτοι «οι οποίοι επίσης θα μεταφερθούν σε ασφαλείς χώρους».

Για τα ασυνόδευτα η Ειδική Γραμματέας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, διευκρίνισε ότι η μεταφορά τους στην ενδοχώρα «θα ξεκινήσει σήμερα, ενδέχεται και να ολοκληρωθεί σήμερα». Τα παιδιά θα φιλοξενηθούν «σε δομές προσωρινής φιλοξενίας στην ενδοχώρα», ενώ στη συνέχεια «όποια παιδιά προτεραιοποιούνται για μετεγκατάσταση θα μεταβούν στις δομές που έχουμε γι αυτό το σκοπό και τα υπόλοιπα θα μπουν σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας στην ενδοχώρα».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε σε ενέργειες διεθνούς ενημέρωσης για την κατάσταση. Εκτός από την συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήδη δηλώσεις συμπαράστασης έχουν κάνει οι ομόλογοί του της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί λεπτομερής ενημέρωση από το κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει μεταβεί στη Λέσβο, αποτελούμενο από τους υπουργούς Μετανάστευσης και Εσωτερικών και από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ.

Πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση

Σε ανάρτησή του, εξάλλου, στο Twitter, ο αναπληρωτής υπουργός κάνει λόγο για μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. «Ο συνδυασμός μετανάστευσης & πανδημίας διαμορφώνει μία κατάσταση εξαιρετικά απαιτητική», αναφέρει εκεί, σημειώνοντας:

«Διαχειριζόμαστε μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Δραματικά γεγονότα στη Μόρια οδήγησαν σε μεγάλη πυρκαγιά. Το ΚΥΤ έχει καταστραφεί. Αποτέλεσμα να μείνουν μερικές χιλιάδες άνθρωποι άστεγοι. Ο συνδυασμός μετανάστευσης & πανδημίας διαμορφώνει μία κατάσταση εξαιρετικά απαιτητική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος συνέχισε λέγοντας πως «Δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα είναι προστατευμένα και βρίσκονται σε ασφαλείς περιοχές ή ξενοδοχεία. Οι ευάλωτοι επίσης θα μεταφερθούν σε ασφαλείς περιοχές. Προτεραιότητα η κατάσβεση των τελευταίων εστιών.

Έχει υπάρξει άμεση ενημέρωση της @EU_Commission που προσφέρει την αμέριστη συμπαράστασή της. Αντίστοιχη συμπαράσταση επιδεικνύεται από πολλά κράτη - μέλη. Έχω ήδη συνομιλήσει με τους ομολόγους μου από το Λουξεμβούργο & την Αυστρία & με τον Πρέσβη της Γερμανίας».

Βερολίνο: Οι χώρες της ΕΕ να δεχτούν μετανάστες από τη Μόρια

Να υποδεχθούν μετανάστες εξαιτίας της «ανθρωπιστικής καταστροφής» που προκλήθηκε από πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας ζήτησε σήμερα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας με μήνυμά του στο Twitter.

«Οφείλουμε το συντομότερο να προσδιορίσουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα» και στη βοήθεια αυτή «περιλαμβάνεται μια κατανομή ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που είναι έτοιμες να υποδεχθούν (μετανάστες)», έγραψε στο Twitter ο Χάικο Μάας, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καυταυλισμό αυτό.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί για 4 μήνες

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Η κήρυξη αυτή ισχύει από σήμερα 9 Σεπτεμβρίου και για τέσσερις μήνες.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή

Σημειώνεται πως το πρωί πραγματοποιήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θοεδωρικάκου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υγείας Βασίλη Κικίλια, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Κατά τη σύσκεψη εκτιμήθηκε η κατάσταση για τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Μόρια της Μυτιλήνης.

Σε δηλώσεις του, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε:

«Με εντολή του πρωθυπουργού στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, οι οποίοι μετά την επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 6:00 το απόγευμα στη Μυτιλήνη. Ενδιαμέσως, στη μία το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και ανταποκριτές ξένου Τύπου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ