ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα ενημέρωσε για τις προτάσεις Στόλτενμπεργκ - Συνομιλίες στρατιωτικών «βλέπει» η Άγκυρα

Η Ελλάδα ενημέρωσε για τις προτάσεις Στόλτενμπεργκ - Συνομιλίες στρατιωτικών «βλέπει» η Άγκυρα
ASSOCIATED PRESS

Αξιωματικός της ελληνικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ μετέβη σήμερα στο γραφείο του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας για να υποβάλει τις ελληνικές θέσεις πάνω στις προτάσεις του γενικού γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ ια τεχνικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε κάποιες διευκρινίσεις και δεν υπήρξε διάλογος με τουρκική πλευρά, αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, σε αντίθεση με τα τουρκικά μέσα που επικαλούμενα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κάνουν λόγο για συνάντηση μεταξύ των δύο στρατιωτικών επιτροπών.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας αναφέρεται ότι «ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ μεταξύ των στρατιωτικών επιτροπών Τουρκίας – Ελλάδας για τους τρόπους αποφυγής συγκρούσεων. Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα μέτρα προς αποφυγή πιθανών επεμβάσεων μεταξύ των στρατιωτικών στοιχείων». Σύμφωνα με την ή ίδια ανακοίνωση προγραμματίζεται νέα ανάλογη .

Πολιτική συζήτηση μεταξύ πρέσβεων

Χτες, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ πολιτική συζήτηση για τις έρευνες του Oruc Reis.

Η συζήτηση διεξήχθη κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. «Οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν απειλή για τη συμμαχία και όχι μόνο για την Ελλάδα», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Έλληνας πρέσβης μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ Σπυρος Λαμπρίδης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, η συζήτηση αποτέλεσε μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας. Η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, τονίστηκε, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, η δέσμευση στο Άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ που αναφέρεται στο Χάρτη του ΟΗΕ και ειδικότερα σε ειρηνική επίλυση διαφορών και υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας.

Η Ελλάδα τόνισε, επιπλέον, την ανάγκη άμεσης απόσυρσης του συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του Oruc Reis, από περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Επίσης ο Έλληνας αντιπρόσωπος δήλωσε ότι η Ελλάδα παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών. Ως προς τις προτάσεις του ΓΓ ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αύριο, στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της.

Ομιλία Τσαβούσογλου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε κατηγορίες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις δηλώσεις του, που έγιναν μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Σενεγάλη, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για αποκλιμάκωση και για διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις» με την Ελλάδα και την ΕΕ, όπως είπε.

Υποστήριξε όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δικαιοδοσία σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα και ότι θα πρέπει να μείνει αμερόληπτη στη διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Αναλύοντας τη θέση της Τουρκίας, είπε ότι η στρατηγική της έχει δύο διαστάσεις: αφενός τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών με βάση το διεθνές δίκαιο και αφετέρου την προστασία των Τουρκοκυπρίων και των δικαιωμάτων τους.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ντ. Μακάλιστερ ενημέρωσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ για τη θέση της Επιτροπής, δηλαδή για την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και την απαίτηση των Βρυξελλών για αποκλιμάκωση και επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου. Υπενθύμισε εξάλλου ότι στην επόμενη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να εκδοθεί ένα ψήφισμα.

Όσον αφορά μια πιθανή προσφυγή στη Χάγη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θα πρέπει να προηγηθούν διερευνητικές επαφές «για όλα τα ανοιχτά θέματα» και μια διμερής συμφωνία. «Αν έχει η ελληνική πλευρά προϋποθέσεις, θα έχουμε κι εμείς», είπε, τονίζοντας ότι η Άγκυρα «δεν αποκλείει τίποτα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ