ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακάρ προς Ελλάδα: Σωπάστε και μην γίνεστε «μεζές» στις ορέξεις άλλων

Ακάρ προς Ελλάδα: Σωπάστε και μην γίνεστε «μεζές» στις ορέξεις άλλων
(Turkish Defense Ministry via AP, Pool)

Σε νέα προκλητική -και πρωτόγνωρη για τη διπλωματία- δήλωση εις βάρος της Ελλάδας προχώρησε σήμερα, Πέμπτη, ο  Χουλουσί Ακάρ, ενώ καταφέρθηκε και κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. 

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ζήτησε από την Ελλάδα να σιωπά, γιατί θα γίνει το ορεκτικό -ο μεζές, όπως είπε για την ακρίβεια- ορισμένων χωρών που θα τη χρησιμοποιήσουν για τα συμφέροντά τους.

«Όσοι εξυφαίνουν συνωμοσίες εις βάρος της Τουρκίας, όπως και στο παρελθόν, θα υποστούν και σήμερα πανωλεθρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για να μειωθεί η ένταση (σ.σ. στην Ανατολική Μεσόγειο) απλώς αρκεί να σιωπήσουν ορισμένοι. Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, απλώς να σιωπήσουν» δήλωσε ο Ακάρ, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Συνιστούμε ανεπιφύλακτα στη γειτονική μας Ελλάδα να μην επιτρέψει να την χρησιμοποιήσουν για χάρη των συμφερόντων ορισμένων χωρών και να μην γίνει ο ‘μεζές’ τους (σ.σ. το ορεκτικό τους) για τον σκοπό αυτό».

Αναφερόμενος στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε σε ύφος που πρόδιδε εκνευρισμό: «Προσπαθούν να προκαλέσουν ρωγμή στην ενότητα και την ακεραιότητά μας, υπερβαίνοντας τα όρια και τις δυνάμεις τους. Τα λόγια τους αυτά που στοχεύουν να δημιουργήσουν διχόνοια δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στο έθνος μας».

Τις προηγούμενες ημέρες ο Γάλλος πρόεδρος με δηλώσεις του είχε διαχωρίσει τον τουρκικό λαό από την ηγεσία του, λέγοντας ότι επιθυμεί καλές σχέσεις μαζί του, και εντόπισε το πρόβλημα στους κυβερνώντες την Τουρκία. Συγκεκριμένα, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «επιθυμεί βαθιά να ξεκινήσει και πάλι ένας γόνιμος διάλογος με την Τουρκία», σημειώνοντας ότι ο τουρκικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο. «Όταν μιλώ για μια Pax Mediterranea, αυτή προϋποθέτει την εύρεση ενός modus vivendi με την Τουρκία. Αλλά οφείλουμε, ως Ευρωπαίοι, να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι, όχι με την Τουρκία ως έθνος και ως λαό, αλλά με την κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν που συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο» είπε ο κ. Μακρόν.

Η δήλωσή αυτή του Γάλλου προέδρου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των Τούρκων αξιωματούχων, που κατηγορούν τη Γαλλία ότι επιχειρεί να διασπάσει την ενότητα του λαού με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα την οργή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως έφερε η ελληνογαλλική συμμαχία κατά της τουρκικής προκλητικότητας, όπως αυτή εκδηλώθηκε στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο Κορυφή στην Κορσική, με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον Εμανουέλ Μακρόν με ένα βίντεο από το παρελθόν.

Το εν λόγω βίντεο διαρκεί μόλις 10 δευτερόλεπτα και είναι τραβηγμένο την περίοδο που ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος.

Ο Τούρκος πρόεδρος ακούγεται να λέει απευθυνόμενους στους «λύκους», όπως αναφέρει:

«Μας συγχωρείτε αλλά είμαστε πολύ μεγάλοι για εσάς, δεν μπορείτε να μας φάτε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ