ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φραστικό επεισόδιο Ανδρουλάκη -Τσαβούσογλου στο Ευρωκοινοβούλιο

Φραστικό επεισόδιο Ανδρουλάκη -Τσαβούσογλου στο Ευρωκοινοβούλιο
Στην αρχή της ομιλίας τού Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε στην οθόνη μία παραποιημένη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας τα αστέρια σχημάτιζαν την ημισέληνο της τουρκικής σημαίας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, με αποτέλεσμα η σημαία να αποσυρθεί.

Φραστικό επεισόδιο είχε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια της ομιλίας του δεύτερου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης στο CNN Greece, o Τούρκος υπουργός ήταν την Πέμπτη προσκεκλημένος της Επιτροπής και συμμετείχε στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ωστόσο, υπερέβη κατά πολύ τον προβλεπόμενο χρόνο της ομιλίας του, με αποτέλεσμα να μην γίνει διάλογος μεταξύ του υπουργού και των ευρωβουλευτών, όπως ήταν εξάλλου ο σκοπός της πρόσκλησής του, αλλά να κάνει ο κ. Τσαβούσογλου έναν μακροσκελή μονόλογο προκειμένου να μην επιτρέψει, όπως λέει ο κ. Ανδρουλάκης, στους ευρωβουλευτές να του απευθύνουν ερωτήσεις.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε επί σχεδόν 45 λεπτά, όταν ο συνήθης χρόνος για την πρωτολογία είναι πέντε και για την δευτερολογία τρία λεπτά.

Όταν ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ διαμαρτυρήθηκε έντονα για το γεγονός αυτό, ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου του απάντησε προκλητικά: «Αν δεν σας αρέσουν αυτά που λέω τότε να φύγω». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Νίκος Ανδρουλάκης να ανταπαντήσει ότι «εδώ γίνεται διάλογος και όχι μονόλογος».

Παρ' ολίγον επεισόδιο και για τη σημαία

Πέραν αυτού του επεισοδίου, στην αρχή της ομιλίας τού Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε στην μία οθόνη της αίθουσας -δίπλα σε εκείνη που εμφανιζόταν ο ίδιος- μία παραποιημένη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας τα αστέρια σχημάτιζαν την ημισέληνο, όπως στην τουρκική σημαία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε επίσης αντιδράσεις.

Η δικαιολογία του κ. Τσαβούσογλου ότι αυτό είναι το έμβλημα που χρησιμοποιεί η Αγκυρα για την ενταξειακή της πορεία στην ΕΕ δεν έπεισε και τελικά η σημαία αποσύρθηκε (βλ. κεντρική φωτογραφία).

Μονόλογος Τσαβούσογλου κατά ΕΕ

Σημειώνεται πως στις δηλώσεις του, που έγιναν μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για αποκλιμάκωση και για διάλογο «χωρίς προϋποθέσεις» με την Ελλάδα και την ΕΕ, όπως είπε.

Υποστήριξε όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δικαιοδοσία σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα και ότι θα πρέπει να μείνει αμερόληπτη στη διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα.

«Η παρούσα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο προκλήθηκε από τις μονομερείς ενέργειες των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να δημιουργήσουν συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας απομονώνοντας εμάς και τους Τουρκοκύπριους», πρόσθεσε, αναφέροντας ενδεικτικά τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τη Γαλλία και το Ισραήλ.

Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι «παρενόχλησε» το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, ότι στρατιωτικοποιεί τα νησιά και ότι παρενοχλεί την «τουρκική» (όπως την αποκάλεσε) μειονότητα της Θράκης.

Αναλύοντας τη θέση της Τουρκίας, είπε ότι η στρατηγική της έχει δύο διαστάσεις: αφενός τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών με βάση το διεθνές δίκαιο και αφετέρου την προστασία των Τουρκοκυπρίων και των δικαιωμάτων τους.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ντ. Μακάλιστερ ενημέρωσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ για τη θέση της Επιτροπής, δηλαδή για την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και την απαίτηση των Βρυξελλών για αποκλιμάκωση και επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου. Υπενθύμισε εξάλλου ότι στην επόμενη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να εκδοθεί ένα ψήφισμα.

Στη δευτερολογία του, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν τάσσεται υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης, λέγοντας μάλιστα ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει εντολή στις τουρκικές δυνάμεις «να μην πυροβολήσουν πρώτες» αλλά επέμεινε ότι «οι ελληνικές δυνάμεις μας παρενοχλούν».

Όσον αφορά μια πιθανή προσφυγή στη Χάγη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θα πρέπει να προηγηθούν διερευνητικές επαφές «για όλα τα ανοιχτά θέματα» και μια διμερής συμφωνία. «Αν έχει η ελληνική πλευρά προϋποθέσεις, θα έχουμε κι εμείς», είπε, τονίζοντας ότι η Άγκυρα «δεν αποκλείει τίποτα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ