ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς τα τουρκικά παράλια φαίνεται ότι κατευθύνεται το Oruc Reis

Προς τα τουρκικά παράλια φαίνεται ότι κατευθύνεται το Oruc Reis
Turkish Energy Ministry / ASSOCIATED PRESS

Διπλασίασε την ταχύτητά του και πλέει με βορειοανατολική κατεύθυνση, προς τις τουρκικές ακτές, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis τις τελευταίες ώρες.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το δικτυακό τόπο Marine Traffic, το οποίο ιχνηλατεί το δορυφορικά το στίγμα των πλοίων.

Η ταχύτητα του Oruc Reis φτάνει τους 10 κόμβους, γεγονός που ερμηνεύεται ότι έχει μαζέψει τα καλώδια και δεν σαρώνει τον βυθό, κάνοντας σεισμικές έρευνες. Το ίδιο ισχύει και για τα δύο συνοδευτικά σκάφη, Ataman και Cengiz Han, τα οποία ακολουθούν το ερευνητικό σκάφος.

Tο τουρκικό ερευνητικό σκάφος από τις 10 Αυγούστου μέχρι σήμερα κινούνταν με ταχύτητα 4-5 κόμβων, που του επέτρεπε να πλέει έχοντας απλώσει καλώδια, τα οποία, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές δεν κατάφερε ποτέ να ποντίσει.

Επίσης, απ' ό,τι εμφανίζεται στο σύστημα Marine Traffic, το Oruc Reis φέρεται να έχει δηλώσει προορισμό τα Μύρα (Ντέμρε) στα τουρκικά παράλια, ανατολικά του Καστελόριζου.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου, λήγει η παράνομη Navtex που είχε εκδώσει ο σταθμός της Αττάλειας της τουρκικής υδρογραφικής και ωκεανογραφικής υπηρεσίας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του τουρκικού σεισμογραφικού, καθώς προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται για μία προσωρινή κατάσταση ή ένδειξη αλλαγής της τουρκικής στάσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ