ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας για Oruc Reis: Θετικό βήμα, η Αθήνα περιμένει συνέπεια και συνέχεια

Πέτσας για Oruc Reis: Θετικό βήμα, η Αθήνα περιμένει συνέπεια και συνέχεια
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε τη μη ανανέωση της παράνομης τουρκικής Navtex και την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μια κίνηση «έμπρακτης αποκλιμάκωσης» από την πλευρά της Άγκυρας.

«Τώρα η Αθήνα περιμένει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση και τις επόμενες ημέρες» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, και συνέχισε:

«Είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 και αυτό, επαναλαμβάνω, έχει σαν αντικείμενο τη λύση της μιας και μόνης διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αλλά και τα «μηνύματα» που έστειλε στην Τουρκία από την Κύπρο.

«Είναι πολύ μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να το αγνοήσει κανείς» είπε με νόημα ο κ. Πέτσας.

Μάλιστα, ο κ. Πέτσας εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να «ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016.

Μοναδικό αντικείμενο, όπως τόνισε ο ίδιος, θα είναι η λύση της μιας και μοναδικής διαφοράς με την Άγκυρα -η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για ένα πακέτο που «δίνει μια τρομερή ώθηση στην ελληνική οικονομία».

«Δεν αφορά μόνο εκείνους που πληγώθηκαν από την κρίση του κορωνοϊού αλλά προχωράει και πιο πέρα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ -7 δισ. ευρώ σε δημοσιονομικά μέτρα και άλλα 3 δισ. ευρώ με τα προγράμματα που αφορούν στην ενίσχυση της ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα.

Εκτίμησε δε, πως με την εφαρμογή αυτών των μέτρων θα δοθεί ώθηση πέντε μονάδων του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία.

«Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές»

Ο κ. Πέτσας απέρριψε εμφατικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, απαντώντας σε όσους «είδαν» προεκλογικό άρωμα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ.

«Δεν είναι το πρόβλημά μας οι φωτογραφίες της στιγμής, που είναι η αποτύπωση που έχει μια δημοσκόπηση. Αυτό που μας νοιάζει είναι να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Για την εισφορά αλληλεγγύης

Αναφερόμενος στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως δεν αφορά τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους -τουλάχιστον όχι σε αυτή τη φάση.

«Ο πρωθυπουργός στη σημερινή συνέντευξη Τύπου θα αποσαφηνίσει και το χρονικό του ορίζοντα και τις προθέσεις του» ανέφερε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο θετικών εξελίξεων και για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους στο μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ