ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αττάλεια το Oruc Reis – Δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex

Στην Αττάλεια το Oruc Reis – Δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Στην Αττάλεια έφτασε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο από τις αρχές Αυγούστου βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο ανεβάζοντας το «θερμόμετρο» της έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο… κόκκινο.

Τελικώς η παράνομη τουρκική Navtex για το Oruc Reis -που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε τη χρονική περίοδο 2 έως 12 Σεπτεμβρίου- δεν ανανεώθηκε το Σάββατο.

Μάλιστα, χθες το βράδυ διπλασίασε την ταχύτητά του και χάραξε ρότα προς τις τουρκικές ακτές.

Όπως προκύπτει από τον διαδικτυακό τόπο Marine Traffic, που ιχνηλατεί δορυφορικά το στίγμα των πλοίων, ο Oruc Reis έχει φτάσει πλέον στην Αττάλεια.

Το ίδιο ισχύει και για τα δύο συνοδευτικά του σκάφη Ataman και Cengiz.

Το στίγμα του Oruc Reis, όπως φαίνεται στo Marine Traffic

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak υποστηρίζει ότι το Oruc Reis κάνει ένα «διάλειμμα» λόγω διαπραγματεύσεων που γίνονται στο ΝΑΤΟ.

Όπως υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα, το ερευνητικό σκάφος «μάζεψε τα καλώδια και πλησίασε το λιμάνι».

Μάλιστα, τονίζεται πως αρχικώς ήταν προγραμματισμένο να συνεχίσει τις έρευνές μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, όταν και θα ολοκληρωνόταν η πρώτη φάση των εργασιών.

Διπλωματικές πιέσεις στην Τουρκία

Παρότι οι προθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με το Oruc Reis δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί, η επιστροφή του ερευνητικού σκάφους στην Αττάλεια κρίνεται ως μια μάλλον θετική εξέλιξη.

Αυτό εκτίμησε, άλλωστε, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μια κίνηση «έμπρακτης αποκλιμάκωσης» από την πλευρά της Άγκυρας.

«Τώρα η Αθήνα περιμένει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση και τις επόμενες ημέρες» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, και συνέχισε:

«Είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 και αυτό, επαναλαμβάνω, έχει σαν αντικείμενο τη λύση της μιας και μόνης διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Η Άγκυρα δέχεται το τελευταίο διάστημα έντονες διπλωματικές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Βερολίνο και τις ΗΠΑ να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις χθες το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο βρέθηκε στην Κύπρο και εξέφρασε για πολλοστή φορά την ανησυχία του για την ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, χαρακτήρισε έκνομες τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο κ. Πομπέο υποστήριξε το δικαίωμα Κύπρου και Ελλάδας στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός των ΑΟΖ, τονίζοντας τη θέση του για εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ