ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις από το άνοιγμα των σχολείων

Πέτσας: Ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις από το άνοιγμα των σχολείων
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τους πολιτικούς συντάκτες ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με «φόντο» τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη και την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια

Tους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που στην πλειοψηφία τους τήρησαν τα μέτραγια τον κορωνοϊόκατά το σημερινό άνοιγμα των σχολείων, εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Στέλιος Πέτσας.

«Οι εικόνες σήμερα ήταν διαφορετικές από κάθε προηγούμενη χρονιά. Οι καταστάσεις πολύ πιο δύσκολες για όλους. Για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και βεβαίως για το προσωπικό που έχει την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Για την καθαριότητα και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που είχαν υποδείξει οι ειδικοί», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές», σημείωσε.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Ακούμε και εμπιστευόμαστε τους ειδικούς. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας».

Μόνιμο ΚΥΤ μεταναστών στη Μυτιλήνη

Ευθύνες ανάμεσα «σε εκείνους που τώρα έμειναν άστεγοι» επέρριψε ο κ. Πέτσας, σε ό,τι αφορά την εκρηκτική κατάσταστη στη Μόρια, δηλώνοντας ότι «ο καταυλισμός κάηκε από πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση, για να πετύχουν την άμεση μετακίνησή τους από το νησί».

«Κινηθήκαμε άμεσα αξιολογώντας όλες τις παραμέτρους. Δώσαμε προτεραιότητα στην απομάκρυνση των ασυνόδευτων ανήλικων, τη σίτιση, την υγειονομική κάλυψη και βεβαίως τη στέγαση. Και μέσα από μία πρωτοφανή κινητοποίηση έχουμε ήδη καταφέρει να δημιουργήσουμε σε έναν διαφορετικό χώρο ένα προσωρινό κέντρο φιλοξενίας».

Όπως ανέφερε, στο νέο κέντρο, εισέρχονται όσοι πρώτα υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, κάνουν rapid test και όσοι ανιχνεύονται θετικοί υποβάλλονται εκ νέου και σε μοριακό τεστ (PCR).

«Μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι τα rapid test είναι πολύ αξιόπιστα, κάτι που αν επιβεβαιωθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα επιτρέψει πολύ γρηγορότερο εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού και πολύ ταχύτερη ιχνηλάτηση των επαφών τους», σημείωσε.

Μάλιστε επανέλαβε τη χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού σχετικά με ένα μόνιμο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μυτιλήνη, για τη δημιουργία του οποίου έχει ήδη ζητηθεί μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ήδη τα θλιβερά αυτά γεγονότα χτύπησαν σαν καμπάνα που καλούσε την Ευρώπη να ευαισθητοποιηθεί, να στηρίξει την Ελλάδα και να ολοκληρώσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κοινή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Έχουμε την πεποίθηση ότι ο πιο δίκαιος καταμερισμός του βάρους του μεταναστευτικού/προσφυγικού θα γίνει το επόμενο διάστημα, έστω και με δειλά πρώτα βήματα, πράξη», πρόσθεσε.

«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις»

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν προχώρησε στην έκδοση νέας ναυτικής αγγελίας και απέσυρε το Oruc Reis από την Αν. Μεσόγειο.

«Απομένει να αποδείξει συνέπεια και συνέχεια, έτσι ώστε – μακριά από εντάσεις και εκβιασμούς – να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από το σημείο που διακόπηκαν - με υπαιτιότητα της Τουρκίας - τον Μάρτιο του 2016».

«Σε όλο αυτό το διάστημα η Ελλάδα επέδειξε ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, επαγρύπνηση και εθνική αυτοπεποίθηση. Προβάλαμε με σταθερότητα και καθαρότητα τη θέση μας, συμπυκνώνοντάς την στη φράση "σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις". Κινητοποιήσαμε τους εταίρους μας και τους συμμάχους μας, με αποτέλεσμα να βρεθεί η Άγκυρα μπροστά στο δίλημμα "αποκλιμάκωση, ή κυρώσεις"», συνέχισε.

«Αποδείξαμε ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας, αλλά και τη βούληση να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ