ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άνοιγμα σχολείων: Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο στόχαστρο την κυβέρνηση

Άνοιγμα σχολείων: Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο στόχαστρο την κυβέρνηση
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / ΙΝΤΙΜΕ

Για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, το άνοιγμα των σχολείων έγινε μείζον πολιτικό ζήτημα.

Αναμενόμενο θα μπορούσε αν πει κανείς αφού η φετινή πρεμιέρα της σχολικής χρονιάς έχει πρωτοφανή χαρακτηριστικά. Η νέα έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού οδήγησε στη αναβολή του ανοίγματος των σχολείων, καθώς και στην επιβολή μέτρων προστασίας, όπως η υποχρέωση στη μάσκα.

Εξίσου σημαντικό είναι το γενικό συναίσθημα που συνοδεύει το φετινό άνοιγμα των σχολείων. Γιατί για πρώτη φορά η χαρά και η ελπίδα συνοδεύονται από την ανησυχία. Ανησυχία για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, καθώς και τους οικείους των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, ιδιαίτερα τους πιο ηλικιωμένους.

Πολιτική σύγκρουση

Από το άνοιγμα του τουρισμού και μετά η πολιτική συναίνεση που συνόδευσε το lockdown έχει μετατραπεί σε ανοιχτή αντιπαράθεση, κάτι που έγινε φανερό στη σχετική συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί έτσι κι αλλιώς την κυβέρνηση για λανθασμένο άνοιγμα των τουρισμού, ανεπαρκή στήριξη του ΕΣΥ καθώς και επιλεκτική αποδοχή των οδηγιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Ειδικά για τα σχολεία, η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει έμφαση στον μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τάξη. Επίσης, μετά το θέμα που δημιουργήθηκε στα social media, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο σε οξύτατο τόνο για μπάχαλο.

Το μήνυμα Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του ανέφερε:

«Η σχολική χρονιά που ξεκινά σήμερα δεν μοιάζει με καμία άλλη. Παρ' όλα αυτά, τα σχολεία ανοίγουν και είναι όλα όπως ακριβώς ήταν όταν έκλεισαν. Καμία ιδιαίτερη προετοιμασία για να αντιμετωπισθεί η νέα πραγματικότητα.»

Ωστόσο, απευθυνόμενος στους μαθητές και της μαθήτριες τόνισε: «Απέναντι σε ένα σύστημα που αδιαφορεί για τις συνέπειες και το μόνο που θέλει είναι να επιρρίψει την ευθύνη στη νέα γενιά, μην τους κάνετε το χατίρι. Διαψεύστε τους. Με σεβασμό στην υγεία και τη ζωή του καθενός και της καθεμιάς, ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε τον ιό μακριά από τα σχολεία και τα σπίτια μας. Και να το ξέρετε, αυτή θα είναι μια μεγάλη νίκη της δικής σας της γενιάς.»

Ανοχύρωτα τα σχολεία

Από τη μεριά του, ο «σχολάρχης» του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης εκτίμησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι τα σχολεία ανοίγουν ανοχύρωτα:

«Σήμερα ανοίγουν τα σχολεία και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι κέρδος για τα παιδιά, κέρδος για την κοινωνία. Δυστυχώς όμως, ανοίγουν ανοχύρωτα. […] Άλλα είναι τα ουσιαστικά μέτρα και αυτά δεν πάρθηκαν από το κράτος για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια υπό την απειλή του κορωνοϊού: Προσλήφθηκαν οι μισοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί από ό,τι πέρσι. Από 40.000 περίπου, με χρήματα που είχε εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο 2019, 20.500 φέτος. Έχει λογική αυτό; Ο κορωνοϊός αυξάνει τις ανάγκες, δεν τις μειώνει. Για να «σπάσουν» τμήματα, όπου υπάρχουν ήδη αίθουσες (και υπάρχουν), για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και άλλους λόγους.»

Οι μάσκες

Τέλος ο Νάσος Ηλιόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τις μάσκες που μοιράστηκαν στους μαθητές. Σε ανάρτησή του στο Facebook ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Οι μάσκες – κουκούλες που μοίρασε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στους μικρούς μαθητές για το άνοιγμα των σχολείων, όπως φαίνεται από τις εκατοντάδες φωτογραφίες που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, θα ήταν για γέλια εάν δεν ήταν για κλάματα και άκρως επικίνδυνες.»

Ο κ. Ηλιόπουλος προσέθεσε ότι:

«Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται το επιτελικό μπάχαλο του κ. Μητσοτάκη και της κας Κεραμέως. Εκτός εάν η Υπουργός μας ενημερώσει ότι ο μέσος όρος των μασκών ήταν στο σωστό μέγεθος.»

Είναι βέβαιο ότι οι βολές για τα σχολεία θα συνεχιστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ