Καλίν: Είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα
Ανανεώθηκε:
Η Τουρκία πιστεύει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, μετά την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας διαδικτυακά σε μια εκδήλωση που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Καλίν είπε ότι επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες και η ευκαιρία αυτή «δεν πρέπει να χαθεί».
Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι αυτό «θα έχει θετική αντανάκλαση» στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24-25 Σεπτεμβρίου.
«Ο πρόεδρός μας έδωσε και πάλι μια ευκαιρία στη διπλωματία», είπε ο Καλίν.
«Ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες. Θα ξαναρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες σύντομα», διαβεβαίωσε.
Μέχρι τώρα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι το Oruc Reis επέστρεψε στο λιμάνι απλώς για μια συντήρηση ρουτίνας, ωστόσο φαίνεται πως ο Καλίν έχει άλλη στάση.
«Θέλουμε να δούμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ», είπε.
«Ευελπιστούμε, πιστεύουμε ότι το κλίμα είναι ευνοϊκό αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα επίπεδο συνεννόησης σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες για να ξαναρχίσουν αυτές οι συνομιλίες», πρόσθεσε.
Τσαβούσογλου: Θα επιστρέψει το Oruc Reis
Διευκρινίσεις ως προς τους ακριβείς λόγους του ελλιμενισμού του Oruc Reis έδωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως οι επιχειρήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους δεν έχουν ολοκληρωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δεν δίστασε να αφήσει για ακόμη μία φορά σαφείς αιχμές ως προς τη στάση της Αθήνας.
Ο κ. Τσαβούσογλου μετέφερε, συγκεκριμένα, τα όσα διημείφθησαν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου:
«Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα, ότι ο ελλιμενισμός του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις για εργασίες συντήρησης δεν σημαίνει ότι έχουν τελειώσει οι επιχειρήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Το Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια την Κυριακή και αυτό έγινε προκειμένου να γίνει μια συντήρηση ρουτίνας», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk και, επικαλούμενος το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, είπε πως «η συντήρηση του πλοίου μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες».
«Αφού ολοκληρωθεί η συντήρηση, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας με αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.
Από τα λεγόμενα του κ. Τσαβούσογλου, επιβεβαιώνεται το άρθρο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Yeni Safak» που δημοσιεύτηκε το πρωί της Τετάρτης, βάσει του οποίου το Oruc Reis αναμένεται να επιστρέψει στην Ανατολική Μεσόγειο, για να «σαρώσει» την περιοχή σε διαγώνια κατεύθυνση, ήτοι νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά.
Επέμεινε, άλλωστε, ο ίδιος στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ολοκληρώσει της έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή, υπενθυμίζοντας ότι στην Ανατολική Μεσόγειο πλέον ήδη τα σκάφη Yavuz και Barbaros.
«Ο ελληνοκυπριακός τομέας και η Ελλάδα έχουν υπογράψει συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και επί χρόνια συνέχισαν τις δραστηριότητές τους δίνοντας άδειες σε διάφορες εταιρείες στις περιοχές τους. Προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία. Είδαμε ότι οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούγονται με κανέναν τρόπο και εμείς ξεκινήσαμε τις δραστηριότητές μας με τα δικά μας γεωτρύπανα. Πήραμε αυτά τα μέτρα επειδή αγνόησαν τα δικαιώματά μας. Ακόμα και τώρα ο πρόεδρος μας το είπε: Καθόμαστε (ενν. στο ίδιο τραπέζι) με όλους εκτός από τον ελληνοκυπριακό τομέα. Όπως είπε εξάλλου και ο πρόεδρος μας στη Μέρκελ, "επιφυλασσόμεθα για τα δικαιώματά μας"», συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.