ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Αναζήτηση διαύλων για επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν

Ελληνοτουρκικά: Αναζήτηση διαύλων για επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν
INTIME NEWS

Η εμπλοκή του Βερολίνου στην ελληνοτουρκική κρίση και η αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία απέσυρε το σεισμογραφικό Oruc Reis στα τουρκικά παράλια, αφήνουν ελπίδες για έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ της Αθήνας και Άγκυρας.

Η πίεση που ασκήθηκε από τη Άνγκελα Μέρκελ και οι παρεμβάσεις του αμερικανικού παράγοντα οδήγησαν τον Τούρκο Πρόεδρο να κάνει ένα βήμα πίσω, αποσύροντας το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φάσμα και των πιθανών κυρώσεων σε βάρος της χώρας του στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο.

Tα τελευταία 24ώρα οι επαφές των δύο πλευρών έχουν περάσει σε πολιτικό επίπεδο, με τη συμμετοχή των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών, Ελένης Σουρανή και Ιμπραήμ Καλίν, ενώ εμπλοκή στις συνομιλίες έχει και ο σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ, Γιάν Χέκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές έχουν προχωρήσει και έχουν βρεθεί δίαυλοι συνεννόησης και αν δεν προκύψει κάποιο εμπόδιο, είναι πολύ πιθανό τις επόμενες μέρες να επικοινωνήσουν απευθείας και οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν είχε αποκλείσει επαφή μεταξύ του πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα ανακοινωθεί, πιθανότατα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, ο 61ος γύρος διερευνητικών επαφών.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, διαπιστώθηκε πρόοδος στις διεργασίες για τη θέσπιση μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι σχετικές ανακοινώσεις σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γίνουν πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. της 24ης-25ης Σεπτεμβρίου, ώστε οι συζητήσεις να ξεκινήσουν αμέσως μετά.

Ξεκάθαρη η Αθήνα: Μόνο μία διαφορά με την Τουρκία

Πάντως η Αθήνα υπογραμμίζει ότι υπάρχει μία μόνο ελληνοτουρκική διαφορά: H οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Από την πλευρά της, η Αγκυρα επιδιώκει να τοποθετήσει στο τραπέζι των συνομιλιών το σύνολο των διεκδικήσεών της, τις οποίες επιδιώκει να παρουσιάσει ως ελληνοτουρκικές διαφορές.

Είχε επίσης διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να πραγματοποιείται διάλογος και ταυτόχρονα να προβαίνει η Τουρκία σε μονομερείς ενέργειες, τις οποίες το διεθνές δίκαιο απαγορεύει σε διαμφισβητούμενες περιοχές.

Παράθυρο διαλόγου από Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν με νέο μήνυμα στο Twitter, με το αφήνει μεν εμμέσως χώρο για διάλογο με την Ελλάδα, χωρίς όμως να την κατονομάζει, επαναλαμβάνει δε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την έως τώρα γραμμή του, ανήρτησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σκοπεύουμε να ανοίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο στη διπλωματία και να λύσουμε τα προβλήματα μέσω του διαλόγου, αναφέρει, τονίζοντας ωστόσο ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί «κάθε σταγόνα νερού» στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο που θεωρεί δικό της.

Μήνυμα στην Αγκυρα από Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Μακρόν

Πηγή: AP Photo / Francisco Seco

Την αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο επανέλαβε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας:

«Υπάρχει πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο για προστατευτούν και να υπερασπιστούν τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα. Κι εδώ η ΕΕ είναι ενωμένη. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση που διαφαίνεται ότι ξεκινά διάλογος κάτι που είναι σημαντικό. Γιατί εάν είναι να λυθούν τα προβλήματα είναι σημαντικό να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε μία λύση, είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε μία σταθερή κατάσταση, κάτι που είναι προς το κοινό συμφέρον μας και η Κύπρος και η Ελλάδα το ξέρουν καλά».

Μήνυμα με αποδέκτη την Άγκυρα και με κατεύθυνση την επανέναρξη του διαλόγου για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, λίγες ημέρες πριν τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., έστειλε ο Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Twitter.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι σε μια κίνηση προφανούς συμβολισμού, ο Γάλλος πρόεδρος έγραψε το ίδιο μήνυμα, εκτός από την γαλλική, και στην τουρκική γλώσσα, αναφέροντας πως η Αγκυρα φαίνεται πως έχει λάβει το μήνυμα για επανεκκίνηση συνομιλιών.

Στην Ελλάδα ο Πομπέο

Πηγή: AP Photo - Nicholas Kamm

Εν τω μεταξύ κομβικής σημασίας θεωρείται η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα από 25 έως και 27 Σεπτεμβρίου. Θα μιλήσει σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη και το κυριότερο θα επισκεφθεί τη βάση της Σούδας στην Κρήτη, ενώ είναι πολύ πιθανό να έχει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επίσκεψη του Πομπέο συνδέεται με τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, γι’ αυτό θα επισκεφθεί και τη Σούδα, ωστόσο δείχνει και την επιθυμία της Ουάσιγκτον για εκτόνωση της έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Την επόμενη Κυριακή ο κ. Πομπέο αναμένεται να βρεθεί και στην αμερικανική βάση στη Σούδα.

Σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του κρίσιμου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στην ατζέντα του οποίου θα βρεθεί το κρίσιμο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και η λίστα των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας εν όψει του Συμβουλίου Κορυφής στις 24 και 25 του μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ