ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας στο CNN Greece: Ενδεχόμενα τοπικά lockdown στην Αττική

Πέτσας στο CNN Greece: Ενδεχόμενα τοπικά lockdown στην Αττική
INTIME

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής lockdown σε τοπικό επίπεδο στο νομό Αττικής άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως είναι αποφασισμένη να πάρει οποιαδήποτε μέτρο για να περιορίσει την πανδημία. Έχουμε εφαρμόσει τοπικά lockdown όταν χρειάστηκε και θα το ξανακάνουμε, εφόσον αυτό προτείνουν οι ειδικοί».

«Ωστόσο», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, «θα πρέπει πρώτα να συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις από μια τέτοια κίνηση».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, «είναι προφανές πως σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες. Παρόλα αυτά υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα».

Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι:

  • Το καλοκαίρι, αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα στις πύλες εισόδου της χώρας και στα νησιά μας.
  • Στο τέλος Αυγούστου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, ιδίως δε στα Γηροκομεία μας. Και ενώ αρχικά είχαμε πολλά κρούσματα και, δυστυχώς, απώλειες ζωών, με τα μέτρα που πάρθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Ενδεικτικά, τις τελευταίες ημέρες έγιναν 3.545 τέστ κορονοϊού σε 150 Γηροκομεία και ήταν όλα αρνητικά.
  • Στις αρχές Σεπτεμβρίου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα που προκλήθηκε στη Λέσβο μετά τα γεγονότα στο ΚΥΤ της Μόριας. Σημειώνω ότι κατά την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στην προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ διενεργούνται τέστ σε όλους όσους εισέρχονται σε αυτή. Συγκεκριμένα, έχουν διενεργηθεί 7.064 τέστ και βρέθηκαν 243 κρούσματα κορονοϊού που θα αποτυπωθούν στα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί είναι στα 24 έτη και πρόκειται, κατά κανόνα, για ασυμπτωματικούς. Τονίζεται ότι υποβλήθηκαν σε τέστ ακόμη 160 άτομα, αστυνομικοί και διοικητικό προσωπικό, και είναι όλοι αρνητικοί.

«Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι έλεγχοι, τα τέστ και η αυξημένη επαγρύπνηση αποδίδουν.Τώρα όμως, έχουμε μπροστά μας το μεγάλο πρόβλημα στα αστικά κέντρα», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Οι «κόκκινες» γειτονιές της Αθήνας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο προβληματισμός των ειδικών εστιάζει σε συγκεκριμένες γειτονιές του δήμου της Αθήνας, ωστόσο όπως εξήγησε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η εφαρμογή αυστηρών μέτρων ανά δήμο είναι ουσιαστικά ανέφικτη καθώς η Αττική δεν είναι μια μικρή περιοχή ή ένα νησί και οι κάτοικοι μετακινούνται αδιάλειπτα από δήμο σε δήμο, για λόγους εργασίας ή άλλους.

O Νίκος Χαρδαλιάς, είχε θέσει το ερώτημα τι νόημα έχει για παράδειγμα η επιβολή αυστηρότερων περιορισμών στα καταστήματα εστίασης σε έναν Δήμο, όταν οι πολίτες-πελάτες μπορούν να πάνε στους όμορους δήμους ή η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε έναν Δήμο όταν υπάρχουν δρόμοι που είναι κοινοί για δυο ή περισσότερους Δήμους και οι δημότες ούτως ή άλλως κινούνται από Δήμο σε Δήμο;

Όμως υπάρχουν ειδικοί που αντικρούουν τα παραπάνω επιχειρήματα του κ. Χαρδαλιά και φέρνουν ως παράδειγμα τα τοπικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στην κοινότητα του Εχίνου του Δήμου Μύκης, τα οποία μάλιστα είχαν και θετικά αποτελέσματα. Και αναρωτιούνται γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε δήμους της Αττικής με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Οι υποστηρικτές των τοπικών lockdown επίσης θέτουν το ερώτημα για τη χρησιμότητα των μοντέλων που τρέχει η Πολιτική Προστασία και τα οποία αξιολογούν την εξέλιξη της πανδημίας σε κάθε δήμο ξεχωριστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των περιοχών με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο είναι τα Κάτω Πατήσια, η Κυψέλη, τα Σεπόλια και η Κάτω Κυψέλη.

Ιδιαίτερα κρίσιμες κρίνονται οι επόμενες ημέρες για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να βρίσκονται ένα βήμα πριν… πατήσουν το κουμπί για νέα, ακόμη πιο αυστηρά, μέτρα.

Η εκτόξευση του αριθμού των διασωληνωμένων -78 την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, έναντι 38 την 1η Σεπτεμβρίου- σε συνδυασμό με την έκρηξη των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς, έχει ως αποτέλεσμα το εθνικό σύστημα υγείας να πιέζεται αρκετά, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για πληρότητα 60-65% στα νοσοκομεία.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η προσθήκη του «Ιπποκράτειου» στα νοσοκομεία αναφοράς, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι υπόλοιποι χώροι υποδοχής των ασθενών της πανδημίας.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν πλέον σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους οι επιδημιολόγοι – μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι μάλιστα δεν διστάζουν να «πιέζουν» για περαιτέρω μέτρα στην Αττική ακόμη και νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα απόδοσης αυτών που τέθηκαν σε ισχύ μόλις σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ