ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική προεδρία: Αθήνα και Άγκυρα έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες

Τουρκική προεδρία: Αθήνα και Άγκυρα έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες
AP Photo / Michael Sohn

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και στα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Αθήνα, για να ξεκινήσει εκ νέου ο ελληνοτουρκικός διάλογος, παρέπεμψε την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία, ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια της τριμερούς τηλεδιάσκεψης διαπιστώθηκε πως Αθήνα και Άγκυρα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες.

Κατά την ίδια πηγή, ο πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζει πως «η Τουρκία είναι πάντα εκείνη που δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις που είναι αντίθετες στην κοινή λογική».

Κατά τα λοιπά, η τηλεδιάσκεψη Μέρκελ - Μισέλ - Ερντογάν πραγματοποιήθηκε εν όψει της πιθανής έναρξης διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, Τουρκία και Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες. Ο κ. Ερντογάν εκτίμησε πως θα ληφθούν «εποικοδομητικές αποφάσεις από μια περιφερειακή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων».

Επί τάπητος τελωνειακή ένωση, βίζα και μεταναστευτικό

Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. που ξεκινά την Πέμπτη, θα δώσει νέα πνοή στις ευρωτουρκικές σχέσεις και, αν καλή τη πίστει, γίνουν συγκεκριμένα βήματα στην τελωνειακή ένωση, την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, τότε οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα επανατοποθετηθούν σε μια θετική βάση.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η ανάπτυξη μιας υγιούς συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας θα συμβάλει στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική συμβολή των Μέρκελ και Μισέλ, προκειμένου οι ευρωτουρκικές σχέσεις να αποκτήσουν μια θετική ατζέντα.

Ο κ. Ερντογάν στις συζητήσεις που είχε με Μέρκελ και Μισέλ ανέφερε πως «τα βήματα της Ελλάδας θα είναι σημαντικά όσον αφορά το πώς θα προχωρήσει η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου ανάμεσα στις δυο πλευρές».

«Τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα θα είναι σημαντικά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα συμφωνηθεί η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και η αναζωογόνηση άλλων διαύλων διαλόγου», φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους συνομιλητές του σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα.

Ο ίδιος δε επιμένει πως απαιτούνται αμοιβαίες κινήσεις και από τις δύο πλευρές προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, όλες οι πλευρές (σ.σ. Μέρκελ, Μισέλ και Ερντογάν) εκτίμησαν πως η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία σε υγιείς βάσεις, θα συμβάλει στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων που έχουν προκύψει, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τις κοινές προσπάθειες δημιουργίας μια θετικής ατζέντας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ