ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η κινδυνολογία και το «καμπανάκι» για lockdown

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η κινδυνολογία και το «καμπανάκι» για lockdown
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Tο χθεσινό τηλεοπτικό μήνυμα που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολίτες είχε διττό σκοπό. Από τη μία πλευρά ο πρωθυπουργός ήθελε να παρέμβει προσωπικά στο θέμα της πανδημίας σε ένα κρίσιμο timing και από την άλλη πλευρά να παρουσιάσει την πραγματική εικόνα, βάζοντας τέλος στο αλαλούμ που επικρατούσε τις προηγούμενες ημέρες αναφορικά με τις ΜΕΘ και το ενδεχόμενο lockdown.

Kαι δεν είναι τυχαίο το δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα» που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους, ήθελε να κινητοποιήσει τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Παράλληλα με έμμεσο τρόπο περιέγραψε στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι γενικά μέτρα σε όλη την επικράτεια, που θα ενεργοποιηθούν αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ωραιοποίησε αλλά ούτε μεγέθυνε τα πράγματα. Ήταν ξεκάθαρος πως και συγκρατημένα αισιόδοξος πως αν τα μέτρα εφαρμοστούν, τότε θα αποφευχθεί δεύτερο lockdown που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία και στην οικονομία.

«Το δίδαγμα της άνοιξης μας κόστισε πάρα πολύ. Lockdown σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να βιώσουμε για δεύτερη φορά μια τέτοια εμπειρία.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην αναγκαιότητα της χρήσης της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ διαμήνυσε πως η Πολιτεία θα επιβάλει το μέτρο όπου κριθεί πως είναι απαραίτητο.

«Θα τολμούσα να πω ότι η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο. Την φοράνε χωρίς γκρίνια τα παιδιά μας, που αποδεικνύονται πιο πειθαρχημένα από κάποιους ενήλικες. Γιατί, αντίθετα με κάθε άλλο μέτρο, είναι μία κίνηση πολύ απλή, μας προστατεύει από κάποια στιγμιαία αμέλεια, έναν τυχαίο συγχρωτισμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται και πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χθες τόνισε επίσης την επιτακτική ανάγκη τήρησης των μέτρων, και ειδικά της μάσκας.

«Τηρώντας τις συστάσεις των ειδικών, προστατεύουμε κατ' αρχήν τη ζωή μας και τη ζωή των δικών μας. Προστατεύουμε ταυτόχρονα τη δουλειά μας. Τον τζίρο της επιχείρησης που δουλεύουμε, δηλαδή το εισόδημά μας. Τους συναδέλφους μας, με τους οποίους συναναστρεφόμαστε καθημερινά. Ενώ προσφέρουμε και στους δικούς μας ανθρώπους, που μας περιμένουν όταν γυρνάμε στο σπίτι - τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τους γονείς και τα παιδιά μας».

Ο κ. Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα έκανε αναφορά στο μέτρο της τηλεργασίας, αναφέροντας:

«Είμαι απολύτως έτοιμος, μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής, να πάρουμε μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να αυξηθεί ακόμα το ποσοστό των υπαλλήλων που θα εργάζονται με τηλεργασία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη χθεσινό του τηλεοπτικό μήνυμα ήθελε να τονίσει πως η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί ενότητα από όλους και γι’ αυτό το λόγο προχώρησε σε καμία αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ