ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυραυλική» σφήνα Ερντογάν σε Μακρόν – Η Κύπρος μπλοκάρει τις κυρώσεις για Λευκορωσία

«Πυραυλική» σφήνα Ερντογάν σε Μακρόν – Η Κύπρος μπλοκάρει τις κυρώσεις για Λευκορωσία
AP Photo/Michael Sohn

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αναγάγει τα πυραυλικά συστήματα σε βασικό μέσο διπλωματικής πίεσης.

Χρησιμοποίησε την αγορά των ρωσικών S-400 για να κερδίσει μεγαλύτερη ανοχή από τους Ρώσους στη Συρία και ταυτοχρόνως για να αποσπάσει παραχωρήσεις από τη Δύση.

Παρά τους κλυδωνισμούς, το «χαρτί» S-400 μάλλον του βγήκε, αν τουλάχιστον κρίνουμε από τη σύγκλισή του με τον Τραμπ.

Η Μέρκελ είχε πει σε συνεδρίαση της ΚΟ της CDU ότι η Δύση δεν πρέπει να αφήσει την Τουρκία να πέσει στις αγκάλες της Ρωσίας και της Κίνας.

Ο Ερντογάν λοιπόν χρησιμοποιεί του πυραύλους για να εξαγοράσει την εύνοια των μεγάλων και να στέλνει μηνύματα προσέγγισης ή απόκλισης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία την ώρα που προμηθεύεται από της Ρωσία S-400 ζητάει από τις ΗΠΑ να του πουλήσουν σύγχρονους Patriot.

Οι SAMP/T

Τώρα καταγράφεται νέο επεισόδιο της «πυραυλικής» διπλωματίας Ερντογάν.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Τουρκία προσέγγισε τη Γαλλία για να προμηθευτεί ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από τον Γάλλο ομόλογο του να άρει την αντίθεσή του στην τουρκική συμμετοχή στη συμπαραγωγή του ευρωπαϊκού πυραυλικού συστήματος Eurosam SAMP/T.

Ο Μακρόν απάντησε ότι ο Ερντογάν πρέπει να ξεκαθαρίσει τους στόχους του στη Συρία πριν εξεταστεί η ανάπτυξη του ευρωπαϊκού αμυντικού συστήματος.

Βεβαίως είναι ενδεικτικό ότι ο Ερντογάν την ώρα όπου οι σχέσεις του με τον Μακρόν βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο, δεν διστάζει να τον προσεγγίσει για «δουλειές» -ουσιαστικά για να τον δελεάσει.

Έχει επίσης σημασία ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg που έχει πηγή της γαλλικής Προεδρίας, ο Μακρόν δεν αναφέρθηκε στη στάση της Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο ως λόγο για να αρθεί ο αποκλεισμός της από το ευρωπαϊκό πυραυλικό σύστημα.

Η Κύπρος επιμένει

Εντωμεταξύ, η Κύπρος επιμένει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μπλοκάροντας, ως μέσο πίεσης, τις αντίστοιχες κυρώσεις για τη Λευκορωσία, τις οποίες επιθυμούν διακαώς οι «μεγάλοι» της ΕΕ.

Ερωτηθείς από τη Figaro αν άσκησε βέτο για τη Λευκορωσία, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε:

«Αντιθέτως! Η Κύπρος τάσσεται υπέρ των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, και μάλιστα εισηγηθήκαμε αυστηρότερες τομεακές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας. Επιμένουμε ώστε να μην υπάρχει επιλεκτική ευαισθησία στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θέλουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Από τη μεριά του, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης ερωτηθείς κατά πόσο η εμμονή της Λευκωσίας στην ανάγκη επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για όσα κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις διερευνητικές επαφές που πρόκειται να αρχίσουν ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, ήταν κάθετος:

«Άρα θεωρείτε ότι με αυτή τη λογική δεν θα πρέπει να επιχειρήσουμε να τερματιστούν οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου επειδή το έχει πράξει με την Ελλάδα; Θα πρέπει απλά να αναμένουμε να δεχόμαστε τις παράνομες αυτές ενέργειες επειδή έχει επιτευχθεί ο διάλογος Ελλάδας Τουρκίας;

Αν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί να συνομιλήσει με την Ελλάδα και να υπάρξουν αποτελέσματα, θα φανεί στο τραπέζι των συνομιλιών για τις διερευνητικές επαφές. Αντιλαμβάνεστε ότι την ίδια στιγμή στην Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζουν κάποιες παράνομες ενέργειες. Ως Κυβέρνηση αυτού του κράτους ποιες θα πρέπει να είναι οι προσπάθειες μας; Να τερματιστούν αυτές οι παράνομες ενέργειες. Να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Συντονισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Στην Αθήνα ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον Σκάι, απάντησε εμμέσως στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση ότι δεν στηρίζει αποφασιστικά την Κυπριακή Δημοκρατία:

«Όλες οι ελληνικές Κυβερνήσεις πάντα ήταν σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία. Απόδειξη η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία μιλά ξεκάθαρα, για στήριξη της Ελλάδας, αλλά και όλων των ευρωπαϊκών χωρών στην Κυπριακή Δημοκρατία, για την επιβολή κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδράμουν την Τουρκία σε παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Πάντα είμαστε συντονισμένοι σε όλα τα θέματα. Ζητούμε επιβολή των κυρώσεων που έχουν εγκριθεί. Και βέβαια, θα είμαστε πάντα συντονισμένοι σε όλα τα θέματα που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ