ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια με Χριστοδουλίδη: «Διαρκής η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου»

Συνάντηση Δένδια με Χριστοδουλίδη: «Διαρκής η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου»
Twitter / Νίκος Δένδιας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 19:55

Υποδοχή σε εγκάρδιο κλίμα από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία, έγραψε για τη συνάντηση, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στην ίδια ανάρτηση, ο κ. Δένδιας τονίζει επίσης πως είναι διαρκής η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου για την περιφερειακή σταθερότητα και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ο συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου, εν όψει το Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Αθήνα και Λευκωσία συμφώνησαν ότι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας πρέπει αν βρίσκονται στο τραπέζι, παρ' όλο που το ενδεχόμενο επιβολής τους απομακρύνεται.

Η Κύπρος έχει ζητήσει την επιβολή τους και απείλησε να ασκήσει βέτο στις προωθούμενες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας αν δεν υπάρξει απόφαση και για την Τουρκία. Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ωστόσο, δήλωσε ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά η λύση του Κυπριακού είναι αυτοσκοπός. Η Ελλα΄δα από την πλευρά της έχει θέσει το ενδεχόμενο να ετοιμαστεί λίστα κυρώσεων και να ενεργοποιηθεί, αν η Τουρκία αρχίσει εκ νέου τις παράνομες δραστηριότητές της.

Το θέμα δεν αποκλείεται να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 12ης Σεπτεμβρίου.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο κ. Δένδιας ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει ότι η απόσυρση του «Oruc Reis» ήταν ένα πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης.

Ευελπιστούμε ότι αυτό το βήμα θα ανοίξει το δρόμο για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας με στόχο την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας.

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι παραμένει πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο, στο πλαίσιο όμως του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας.

Μένει, συνεπώς, να φανεί αν αυτό το πρώτο αυτό βήμα θα έχει συνέχεια και αν θα υπάρξει συνέπεια από την τουρκική πλευρά.

Γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε εδώ στην Κύπρο, η Τουρκία είναι ο κατ’ εξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας.

Ουδείς, άλλωστε, μπορεί να ξεχάσει ότι οι παράνομες ενέργειες τουρκικών σκαφών στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες συνεχίζονται.

Η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την Κύπρο σταθερά ως προς το αίτημα της να υπάρξουν νέες καταχωρήσεις προσώπων και οντοτήτων - αυτών που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ- στον ευρωπαϊκό κατάλογο κυρώσεων.

Αυτό άλλωστε είναι το συμπεφωνημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Παράλληλα, παραμένει αναγκαία η διατήρηση ανοιχτής προοπτικής επιβολής οικονομικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που η τουρκική παραβατικότητα συνεχιστεί.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει έναν κατάλογο μέτρων, ώστε να γνωρίζει η Τουρκία ότι εφόσον συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες, θα υπάρξουν επιπτώσεις.

Επιθυμία μας, βεβαίως, παραμένει αυτά τα μέτρα να μην χρειαστεί να επιβληθούν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ