ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά Γεννηματά προς την κυβέρνηση για τη Σύνοδο Κορυφής- Κορωνοϊό και Σχολεία

Πυρά Γεννηματά προς την κυβέρνηση για τη Σύνοδο Κορυφής- Κορωνοϊό και Σχολεία
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που αφορούν στην Τουρκία εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά εκφράζοντας την απορία της για τους λόγους που η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη.

«Δυστυχώς η Ελλάδα βγήκε χαμένη από τη Σύνοδο Κορυφής και απορώ πως ο πρωθυπουργός δηλώνει ικανοποιημένος… Δεν μπορεί να υπερασπιστεί τις θέσεις και τα συμφέροντα της χώρας, έδωσε πολλά και πήρε υποσχέσεις, ένα ευχολόγιο», είπε και στράφηκε και κατά της Ευρώπης στην οποία καταλόγισε ότι υποχώρησε έκανε βήματα πίσω.

«Υποχώρησε στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και την αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη της, ανέχθηκε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη, ούτε θάρρος, ούτε συνέπεια, δεν τόλμησαν καν να πουν τη λέξη κυρώσεις» συνέχισε και επέκρινε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μυστική διπλωματία. «Που το πάει ο κ. Μητσοτάκης;», διερωτήθηκε.

Η Φώφη Γεννηματά παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επερώτησης του ΚΙΝΑΛ στην Ολομέλεια της Βουλής επέκρινε την κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της στο μέτωπο της πανδημίας, λέγοντας πως εμφανίστηκε απροετοίμαστη ενόψει του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού και αποδείχθηκε πως ήθελε να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη της πρώτης φάσης κι αυτό -όπως είπε- είναι επιπόλαιο και επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών.

Έντονα επικριτική ήταν και για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία. «Για τα κλειστά σχολεία η κυβέρνηση λέει ότι φταίνε τα παιδιά, ενώ η ίδια δεν έκανε τίποτα εδώ και έξι μήνες για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει κορόνα -γράμματα και την υγεία και την παιδεία.

Απέρριψε την κριτική της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ο Τάκης Θεοδωρικάκος ζητώντας στα εθνικά θέματα να μείνουν "στην μπάντα μικροκομματικές σκοπιμότητες". Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε σκληρή μάχη για τα εθνικά μας συμφέροντα, πετυχαίνοντας την αλλαγή των αρχικών κειμένων και τη σαφή εν τελεί διατύπωση εις βάρος της Τουρκίας. "Βρισκόμαστε σε μια ιστορική περίοδο και ο λαός θα βγει ωφελημένος εάν ύπαρχε ενότητα", είπε και συνέστησε στους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης να είναι πολύ προσεχτικοί, φειδωλοί και στερεοί στην κριτική τους.

Σε ότι αφορά στο μέτωπο των καταλήψεων, ο υπουργός Εσωτερικών απηύθυνε "κάλεσμα" στους μαθητές που βρίσκονται υπό κατάληψη να εισέλθουν στο δρόμο της συζήτησης και του διαλόγου και με την εμπειρία του πρότερου επαγγελματικού του βίου (επικοινωνιολόγος-δημοσκόπος) κάλεσε τα κόμματα που στηρίζουν τις κινητοποιήσεις να αντιληφθούν ότι δεν θα τους αποφέρει κομματικά οφέλη η στάση τους αυτή.

"Από τις κινητοποιήσεις δεν προκύπτουν πολιτικές μεταβολές και δεν έχουν κομματικό όφελος, ας αφήσουμε ήρεμα τα πράγματα στο χώρο της παιδείας", είπε με νόημα απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ