ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργή Άγκυρας: Έχουν πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα – Θα συνεχιστούν οι έρευνες στην Κύπρο

Οργή Άγκυρας: Έχουν πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα – Θα συνεχιστούν οι έρευνες στην Κύπρο
AP Photo/Ayse Wieting

Με σκληρή γλώσσα απαντά στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως παρότι ορισμένα στοιχεία σχετικά με την Τουρκία ήταν θετικά, υπήρχαν σημεία που «έχουν πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα».

Μάλιστα, η εν λόγω ανακοίνωση προαναγγέλλει συνέχιση των ερευνών για υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο, μέχρι να υπάρξει συμφωνία με την Κύπρο για τη «μοιρασιά των πόρων».

«Δεν είναι εποικοδομητικό να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τη γλώσσα των κυρώσεων και να χαρακτηρίζουμε παράνομα τα βήματα που λαμβάνονται από τη χώρα μας για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και αυτά των Τουρκοκυπρίων» τονίζει χαρακτηριστικά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Παρότι υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία στις αποφάσεις αναφορικά με τη χώρα μας, πολλά σημεία δείχνουν πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα» υπογραμμίζεται.

Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως το κείμενο των συμπερασμάτων δείχνει πως η ευρωτουρκικές σχέσεις είναι πλέον «όμηρος» της Ελλάδας και της Κύπρου.

Για ακόμη μια φορά, η Άγκυρα υπογραμμίζει πως οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για να συντονίσουν τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Παράλληλα, κατά το τουρκικό υπουργείο θα πρέπει να «διασφαλιστεί ο διαμοιρασμός των εσόδων».

«Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, τότε η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις έρευνές της για υδρογονάνθρακες με κάθε μέσο» διαμηνύει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Μετά από ένα θρίλερ εννέα ωρών, με σκληρές διαπραγματεύσεις και έντονες διαφωνίες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν την Πέμπτη να έρθουν σε συμφωνία για τη στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην Τουρκία το επόμενο διάστημα.

Όπως αναφέρεται στο τελικό προσχέδιο, η Ένωση είναι «πλήρως δεσμευμένη στην επίλυση του Κυπριακού» ενώ περιλαμβάνεται τη φράση για «χρήση όλων των μέσων» σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών της Τουρκίας.

«Σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων σύμφωνα με το άρθρο 29 της Συνθήκης της ΕΕ και το άρθρο 215 που αναφέρεται στη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ