ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν για Τουρκία: Ή θα ακολουθήσει την πορεία διαλόγου, ή θα λάβουμε μέτρα

Μακρόν για Τουρκία: Ή θα ακολουθήσει την πορεία διαλόγου, ή θα λάβουμε μέτρα

Την πλήρη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά, επιβεβαίωσε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ανέλυσε τις επιλογές που έχει η Τουρκία σε ό,τι αφορά τη σχέση της με την Ευρώπη. 

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επί της ουσίας προτείνει στην Τουρκία να επιλέξει ανάμεσα σε δυο πράγματα. Είτε να επιβεβαιώσει τα πρώτα σημάδια των προηγούμενων ημερών και να ακολουθήσει την πορεία του διαλόγου με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αναμένονται έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου», είπε χαρακτηριστικά.

«Κι αναφερόμαστε στη διακοπή των μονομερών και παράνομων ενεργειών, αλλά και την εκ νέου συμμετοχή της στην πορεία του διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο και τις περιφερειακές συγκρούσεις», συνέχισε.

«Ή η Τουρκία θα αποφασίσει να μην εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία και τότε θα είμαστε σταθεροί και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα απέναντί της», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ είναι ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και «η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

«Στο πλαίσιο αυτό, η επιδίωξη διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση. Όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας, προϋπόθεση για τη βελτίωση σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας»

Μήνυμα πως εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει την επιθετική συμπεριφορά, θα υπάρξουν συνέπειες έστειλε από τις Βρυξέλλες και τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των διερευνητικών επαφών ξεκαθάρισε πως οι συζητήσεις αφορούν μόνο στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, απορρίπτοντας τις λοιπές τουρκικές αιτιάσεις.

«Το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων όπως δήλωσα και προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα, είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής όπως αποτυπώθηκαν στο κείμενο που έχετε στη διάθεσή σας. Η ΕΕ έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα, ενότητας, αλληλεγγύης αλλά και αποφασιστικότητας. Και αυτό γιατί ξεκαθάρισε ότι η αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας κάτι που όλοι μας επιθυμούμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Είναι εξίσου σαφές όπως αποτυπώνεται σε επόμενη παράγραφο ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τη μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Γίνεται σαφέστατη αναφορά στα άρθρα των Συνθηκών, το 29 και το 215. Γνωρίζετε ότι αυτά είναι τα άρθρα που αφορούν τις κυρώσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της αλλά και τα συμφέροντα των κρατών μελών της», συμπλήρωσε.

«Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται και οι όποιες αποφάσεις εφόσον χρειαστεί αυτές να παρθούν -το απευχόμαστε θέλω να το ξαναπώ- θα παρθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε, ακόμη, ότι δεν αποκλείει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ερωτηθείς για τη συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας στον μηχανισμό για την αποφυγή συγκρούσεων, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι ευπρόσδεκτος οποιοσδήποτε μηχανισμός που προβλέπει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις προβλέψεις που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ