ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαροπούλου: Η Κάρπαθος παραμένει ένας από τους τελευταίους θύλακες παραδοσιακού πολιτισμού

Σακελλαροπούλου: Η Κάρπαθος παραμένει ένας από τους τελευταίους θύλακες παραδοσιακού πολιτισμού
ΓΤ ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Την Κάρπαθο επισκέπτεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά από πρόσκληση του δημάρχου Γιάννη Νισύριου για τον εορτασμό της 76ης επετείου του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος Καρπάθου.

Η κ. Σακελλαρόπουλου επισκέφθηκε την Όλυμπο και το Μεσοχώρι όπου την υποδέχθηκαν οι τοπικές αρχές και κάτοικοι με τις παραδοσιακές φορεσιές, ενώ συναντήθηκε με εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Νωρίτερα σήμερα, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη, ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό και Ιστορικό Μουσείο και στη συνέχεια μετέβη στο δημαρχείο όπου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Καρπάθου.

Απαντώντας στην προσφώνηση του δημάρχου Καρπάθου, η κυρία Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή της που βρίσκεται στην «ουρανοφίλητη» Κάρπαθο, για να τιμήσει μαζί τους την 76η Επέτειο του Επαναστατικού

Απελευθερωτικού Κινήματος Καρπάθου και παράλληλα εξέφρασε ευγνωμοσύνη και περηφάνια, που από σήμερα αποτελεί μέλος της κοινότητάς τους.

Απευθυνόμενη στους Καρπάθιους, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι κατάφεραν να διαφυλάξουν με τόσο σθένος την εθνική και πολιτισμική τους ταυτότητα και να ενσαρκώσουν το όραμα της ελευθερίας, ενώ τόνισε ότι ο τόπος τους αποτέλεσε και αποτελεί μοναδικό δείγμα διατήρησης του λαϊκού πολιτισμού, χωρίς ωστόσο να χαρακτηρίζεται από συντήρηση, στασιμότητα και αντίδραση προς την πρόοδο, αλλά από δυναμισμό και πνεύμα ανανέωσης και δημιουργίας.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι από την Κάρπαθο κατάγεται ένας σπουδαίος νομικός, ο Γιώργος Μιχαηλίδης-Νουάρος, γιος του φιλολόγου Μιχαήλ Μιχαηλίδη-Νουάρου, θεμελιωτή της Καρπαθιακής Ιστορίας και Λαογραφίας.

«Ένας επιστήμονας με τεράστιο εύρος, προσηνής και μεγάθυμος προς τους φοιτητές του, ένας δάσκαλος με πολυσχιδή επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα. Δεμένος πάντα με τον τόπο του, μελέτησε τις μητριαρχικές επιβιώσεις και το ιδιόμορφο κληρονομικό έθιμο της Καρπάθου και πραγματεύτηκε και τα δύο αυτά θέματα με διεισδυτική σκέψη, πληρότητα και τόλμη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καθηγητής της λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Μηνάς Αλεξιάδης, Καρπάθιος και αυτός.


Είναι τιμή για μένα που από σήμερα είμαι κι εγώ συμπατριώτισσά του» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Κάρπαθος διατήρησε αδιάσπαστο το νήμα που συνδέει τις εποχές, τους ανθρώπους, τους βράχους και τη θάλασσα, που διαμορφώνει τις αξίες και το καθημερινό βίωμα και δημιουργεί τον πολιτισμό, την ταυτότητα ενός λαού.

«Από τη μια τα αρχαία ερείπια, οι παλαιοχριστιανικοί ναοί, οι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής παραδοσιακοί οικισμοί, τα κτήρια από την εποχή της ιταλοκρατίας συνθέτουν τα αποτυπώματα της μακραίωνης ιστορίας του νησιού. Από την άλλη η μουσική, τα τραγούδια, η αυτοσχέδια ποίηση, οι χοροί, η χειροτεχνία, τα έθιμα με την πλούσια τελετουργία τους, είναι ζωντανά, παρόντα, και γι' αυτό ικανά να πάρουν νέα σχήματα και μορφές στη σύγχρονη καθημερινή ζωή» σημείωσε η κυρία Σακελλαροπούλου και πρόσθεσε ότι:

«Η Κάρπαθος παραμένει ένας από τους τελευταίους θύλακες παραδοσιακού πολιτισμού στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα νησί προσανατολισμένο στο μέλλον, χάρη στους πολυπράγμονες κατοίκους του, πολυταξιδεμένους ή απόδημους, που προσέβλεπαν πάντοτε στην πρόοδο και την εξέλιξη» σημείωσε.

Εξέφρασε ακόμα την ικανοποίησή της για την πρόοδο των έργων, που αφορούν τη δημιουργία του Περιφερειακού Θαλάσσιου Πάρκου της Βόρειας Καρπάθου και τη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού, καθώς και των συστημάτων για τη διασφάλιση της επάρκειας και τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού.

«Χαίρομαι που προβλέπονται έργα που αποσκοπούν στην προώθηση του υλικού πολιτισμού, όπως η ίδρυση παραδοσιακού αρτοποιείου στο Διαφάνι, η δημιουργία οινοποιείου, η αποκατάσταση του αλευρόμυλου στην Αρκάσα. Ιδιαίτερα σημαντική, βεβαίως, είναι η δημιουργία του καινούργιου, σύγχρονου νοσοκομείου της Καρπάθου, που διασφαλίζει ποιοτική υγειονομική περίθαλψη στους κατοίκους του νησιού και τους δίνει την αίσθηση της ασφάλειας. Όπως πολύ σημαντική είναι και η εισαγωγή της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας στη διδακτική πράξη, με την προμήθεια εξοπλισμού για τα σχολεία της Καρπάθου. Σ' αυτή την δύσκολη φάση που διανύουμε, εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης με σκληρές επιπτώσεις στην οικονομία μας, η παιδεία αποτελεί την πιο σημαντική επένδυση για τη χώρα. Είναι πυλώνας ανάπτυξης και καταλύτης για την ουσιαστική αξιοποίηση της δημιουργικότητας κάθε τόπου» συμπλήρωσε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Κλείνοντας την αντιφώνησή της υπογράμμισε ότι η αφοσίωσή τους στον τόπο και τις παραδόσεις τους, είναι ένα μάθημα για το πώς μπορεί ένας τόπος να αλλάζει χωρίς να αλλοτριώνεται και πρόσθεσε «Περήφανοι για την καρπαθική σας ταυτότητα, με κάνετε και μένα περήφανη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ