ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκλητικά τουρκικά δημοσιεύματα: «Η Αθήνα σαμποτάρει τον διάλογο»

Προκλητικά τουρκικά δημοσιεύματα: «Η Αθήνα σαμποτάρει τον διάλογο»
Greek Defense Ministry via AP

Μπορεί να δρομολογούνται οι διαδικασίες για τον διάλογο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, ωστόσο οι προκλησεις δεν λείπουν. Καλά κρατούν τόσο ο «πόλεμος» των Navtex όσο και τα προκλητικά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. 

Τις τελευταίες ώρες τουρκικά ΜΜΕ επιχειρούν να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως τη πλευρά που με τις ενέργειές της «τορπιλίζει» την προσπάθεια διαλόγου.

«Το παιχνίδι της Ελλάδας με τις Navtex»: Η Αθήνα σαμποτάρει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, που υποστηρίζει προκλητικά πως η Ελλάδα χρησιμοποιεί το θέμα έκδοσης Navtex, που αφορά την ασφάλεια της πλοήγησης, για να σαμποτάρει τις προσπάθειες για διμερή διάλογο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το TRT, που στην ελληνική του έκδοση έχει τίτλο: «Νέα πρόκληση με Navtex από την Ελλάδα», επιχειρώντας να παρουσιάσει την Τουρκία ως τη πλευρά που αδικείται από τις ενέργειες της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει τα απαραίτητα βήματα για την επίλυση των προβλημάτων με διάλογο, ενώ η Ελλάδα με σκοπό τις εκπαιδεύσεις σκοποβολής σε ευρύ πεδίο στο χώρο ευθύνης της Τουρκίας εξέδωσε δύο νεες NAVTEX. Η Τουρκία έπειτα από αυτή την εξέλιξη εντός του χώρου ευθύνης της για τις σχετικές περιοχές εξέδωσε νέα NAVTEX» αναφέρει το μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Οι Navtex

Συγκεκριμένα, η Τουρκία με τη μια αντι-Navtex δέσμευσε περιοχή Νοτιοανατολικά της Κρήτης, εντός χώρου του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ με τη δεύτερη αντι-Navtex θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες ώρες, τουρκικά ΜΜΕ επιχειρούν να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως τη πλευρά που με τις ενέργειές της «τορπιλίζει» την προσπάθεια διαλόγου.

Συγκεκριμένα τα δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως η έκδοση Navtex σε μία ευρεία περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό, εννοεί τον υδρογραφικό σταθμό του Ηρακλείου Κρήτης, «δεν θα λύσουν τα προβλήματα αλλά θα αυξήσουν την ένταση στην περιοχή».

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα:

«Η Τουρκία έχει σκοπό την επίλυση των προβλημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όπου έκανε πολλά βήματα σε αυτό το θέμα και ότι αξιολόγησε να μειώσει το πεδίο εφαρμογής ορισμένων στρατιωτικών ασκήσεων και ακόμη και να καθυστερήσει ορισμένες από αυτές προκειμένου να συμβάλει στη λύση. Απέναντι σε όλα αυτά τα καλοπροαίρετα βήματα της Τουρκίας, η Ελλάδα προσπαθεί να ανατρέψει το τραπέζι του διαλόγου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ