ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τράβηξε το αυτί» του Τσαβούσογλου ο Στόλτενμπεργκ για τους ρωσικούς S-400

«Τράβηξε το αυτί» του Τσαβούσογλου ο Στόλτενμπεργκ για τους ρωσικούς S-400
Την έντονη ενόχληση του ΝΑΤΟ για την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400 μετέφερε στην Άγκυρα ο Γενς Στόλτενμπεργκ (δεξιά) AP Photo/Burhan Ozbilici

Προειδοποίηση για μία ακόμη φορά απηύθυνε στην Άγκυρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για την αγορά του ρωσικού αντιεροπορικού συστήματος S-400, επισημαίνοντας ότι αποτελούν απειλή για τα συμμαχικά αεροσκάφη.

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα στην Άγκυρα ότι οι ΗΠΑ απειλούν με εμπάργκο και η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της.

Στην από κοινού συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απάντησε, από την πλευρά του, πως οι S-400 ήταν λύση ανάγκης και εξέφρασε την επιθυμία της Άγκυρας να αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους Patriot. «Η Τουρκία δεν μπορούσε να αποκτήσει αμερικανικά συστήματα αεροπορικής άμυνας ή άλλα παρόμοια συστήματα για την άμυνά της» ανέφερε.

«Ανησυχούμε για τις συνέπειες της απόκτησης του συστήματος S-400 από την Τουρκία», σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «το σύστημα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα συμμαχικά αεροσκάφη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμερικανικές κυρώσεις».

Παράλληλα, σχολίασε πως οι S-400 δεν μπορούν να ενσωματωθούν στα πρότυπα της αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

«Προτρέπω την Τουρκία να συνεργαστεί με άλλους συμμάχους για να βρει εναλλακτικές λύσεις. Το συζητήσαμε αυτό στη σημερινή μας συνάντηση» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για την επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα:

Τσαβούσογλου σε Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα προκάλεσε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ