ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η θέση της πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν για τη συνέντευξη της Αρμίνε Αλεξανιάν

Η θέση της πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν για τη συνέντευξη της Αρμίνε Αλεξανιάν
Azerbaijan's Defense Ministry via ASSOCIATED PRESS

Την αντίδραση της πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα προκάλεσε η συνέντευξη στο CNN Greece της Αρμίνε Αλεξανιάν, υφυπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση του αποσχισθέντος θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Δημοσιεύουμε την απάντηση της πρεσβείας αυτούσια: 

«Αυτή είναι η αντίδρασή μας στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου στο CNN Greece παραθέτοντας τη συνέντευξη της «υφυπουργού» του λεγόμενου "υπουργείου Εξωτερικών" του αποσχιστικού καθεστώτος που εδρεύει στα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν.

Πρώτα από όλα, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η συνέντευξη μιας "εκπροσώπου" ενός αποσχιστικού καθεστώτος από ένα πρακτορείο ειδήσεων με σοβαρή φήμη όπως το CNN θα μπορούσε να εκτιμηθεί ως προώθηση των αποσχιστικών τάσεων στην Ελλάδα και στον κόσμο. Αυτή η προκλητική πράξη έρχεται σε αντίθεση με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, η οποία εμμένει στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της συνέντευξης, δεν θεωρούμε κατάλληλο να το σχολιάσουμε. Ταυτόχρονα, όμως, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τη θέση του Αζερμπαϊτζάν.

Εξαιτίας της στρατιωτικής πρόκλησης των Αρμενίων, η οποία ξεκίνησε το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου, πυρά βαρέως πυροβολικού έπληξαν τους οικισμούς του Αζερμπαϊτζάν και τις θέσεις μάχης μας. Ως αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης, σκοτώθηκαν 25 άμαχοι του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων 2 παιδιών και υπήρξαν επίσης θύματα μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού. Ήμασταν αναγκασμένοι να δώσουμε μία επαρκή απάντηση στον επιτιθέμενο και να προστατεύσουμε κατά αυτόν τον τρόπο τον λαό μας, τους ανθρώπους μας και τα εδάφη μας. Έντονες μάχες συνεχίζονται εδώ και επτά ημέρες. Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν απελευθέρωσε αρκετούς οικισμούς από την κατοχή και ανέκτησε στρατηγικά υψώματα προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Το Αζερμπαϊτζάν συμμετείχε πάντα εποικοδομητικά στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Και οι συμπρόεδροι της Ομάδας Μινσκ, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αποστολή διαμεσολάβησης, μπορούν να το επιβεβαιώσουν.

Τα τελευταία χρόνια μετά το πραξικόπημα στην Αρμενία από την τρέχουσα κυβέρνηση που χρηματοδοτήθηκε από τον Σόρος, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δήλωσε δημόσια ότι το Καραμπάχ είναι Αρμενία. Σε τελική ανάλυση, η ουσία των αρχών που ανέπτυξε η Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ είναι ότι τα εδάφη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πρέπει να επιστραφούν στο Αζερμπαϊτζάν. Ο πρωθυπουργός ωστόσο δηλώνει ότι το Καραμπάχ είναι Αρμενία και ότι το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να διαπραγματευτεί με το λεγόμενο καθεστώς-μαριονέτα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθώντας να υπονομεύσει τη μορφή των διαπραγματεύσεων που υπάρχουν ήδη για 20 χρόνια, η Αρμενία διακόπτει σκόπιμα τις διαπραγματεύσεις και προβάλλει απαράδεκτα αιτήματα. Όταν μάλιστα η Ομάδα Μινσκ άρχισε πρόσφατα να συζητάει πιο ενεργά για το ποιος εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στον διακανονισμό, η Αρμενία προέβη σε προκλητική ενέργεια στις 27 Σεπτεμβρίου. Πριν από αυτό, στις 12 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε επίθεση στις θέσεις του Αζερμπαϊτζάν στα κρατικά σύνορα. Στις 23 Αυγούστου, μια αρμενική ομάδα σαμποτέρ συνελήφθη, ο αρχηγός της ομάδα συνελήφθη στη γραμμή επαφής. Η Αρμενία με αυτές τις ενέργειες έχει στόχο να διαταράξει τη διαπραγματευτική διαδικασία, κατόπιν να κατηγορήσει το Αζερμπαϊτζάν, στη συνέχεια να εμπλέξει τρίτα μέρη και με αυτόν τον τρόπο να διακόψει τη διαπραγματευτική διαδικασία. Ο λόγος για τα παραπάνω είναι η επιθυμία της αρμενικής πλευράς να διατηρήσει το υπάρχων status quo. Oι συμπρόεδροι του Ομίλου Μινσκ του ΟΑΣΕ, που εκπροσωπούνται από τους αρχηγούς κρατών της Ρωσίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν κάνει επανειλημμένες δηλώσεις ότι το status quo είναι μη αποδεκτό. Και αυτό σημαίνει ότι τα κατεχόμενα εδάφη πρέπει να επιστραφούν στο Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύεται στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο βλέπουμε εντελώς αντίθετες ενέργειες από την πλευρά της Αρμενίας.

Εάν παρακολουθήσετε τις ενέργειες της Αρμενίας και τη χρονολογία των δηλώσεων, θα δείτε ξεκάθαρα ότι σκόπιμα κατευθύνθηκε σε αυτήν την πρόκληση. Πριν από λίγο καιρό, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ανοιχτά ότι η Αρμενία προετοιμάζεται για πόλεμο και πρέπει να σταματήσει. Αμέσως μετά, η αρμενική πλευρά επιδεικτικά ανακοίνωσε δημοσίως τη μετεγκατάσταση των Αρμενίων από τον Λίβανο στα κατεχόμενα εδάφη και στην αρχαία πόλη Σουσά του Αζερμπαϊτζάν, πράξη που αποτελεί έγκλημα πολέμου. Αυτό συνιστά επίσης παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης. Αυτό πραγματοποιήθηκε επιδεικτικά. Πριν από αυτό, διεξήγαγαν τη λεγόμενη «τελετή εγκαινίων» του λεγόμενου αρχηγού του εγκληματικού καθεστώτος Ναγκόρνο-Καραμπάχ στη Σουσά, ένα αρχαίο μαργαριτάρι του πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν. Όλες αυτές οι εσκεμμένες προκλήσεις εναντίον μας είχαν στόχο να μας οδηγήσουν σε σύγκρουση και να προκαλέσουν αντίμετρα. Ένας επιπλέον λόγος για τα παραπάνω είναι η εσωτερική πολιτική κρίση στην Αρμενία.

Η Τουρκία διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. Η Τουρκία μας παρέχει μόνο ηθική υποστήριξη. Η Τουρκία δεν συμμετέχει σε αυτή τη σύγκρουση με καμία άλλη ιδιότητα. Όλες οι φήμες σχετικά με την εμπλοκή της Τουρκίας ως μέρος της σύγκρουσης που διαδίδονται από την αρμενική πλευρά έχουν στόχο να προκαλέσουν. Η Αρμενία προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η σύγκρουση μεγαλώνει, στη σύγκρουση εμπλέκονται τρίτες χώρες και με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες προκειμένου να δικαιολογήσει τις προκλήσεις της.

Δεν υπάρχουν μαχητές στο Αζερμπαϊτζάν. Δεν υπάρχει καμία μαρτυρία, ούτε απόδειξη για αυτό. Αυτό αποτελεί προϊόν αρμενικής προπαγάνδας και κυκλοφορεί μέσω διαφορετικών ιστότοπων και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για κάτι τέτοιο. Το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει έναν εκπαιδευμένο στρατό, ένα μεγάλο δυναμικό εφεδρικών δυνάμεων για κινητοποίηση, έχει ήδη αναγγελθεί μερική κινητοποίηση, η κυβέρνηση κάλεσε δεκάδες χιλιάδες εφέδρους. Με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων κατοίκων έναντι 2 εκατομμυρίων κατοίκων της Αρμενίας, δεν έχουμε ανάγκη από επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό.

Όσον αφορά την Ελλάδα, πρώτον η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει αυτήν την παράνομη οντότητα ως ανεξάρτητο κράτος, δεύτερον η Ελλάδα δεν έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην Αρμενία και η ελληνική στάση για το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι σαφής και βασίζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Ορισμένες πηγές μέσων ενημέρωσης που αντικατοπτρίζουν ψευδείς δηλώσεις σχετικά με την ελληνική υποστήριξη επισκιάζουν την εικόνα αυτής της χώρας, παρουσιάζοντας την ως υποστηρικτή των αποσχιστικών τάσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα σημεία, θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμα μας για απάντηση στο προκατειλημμένο άρθρο του αρθρογράφου και θα σας ζητούσαμε να δημοσιεύσετε στην εφημερίδα σας τις απόψεις μας.

Με εκτίμηση,

Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ