ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων: Καταδικάζει ο Αναστασιάδης - Διαφωνεί ο Ακιντζί

Άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων: Καταδικάζει ο Αναστασιάδης - Διαφωνεί ο Ακιντζί
AP Photo/Nedim Enginsoy

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο μετά την τουρκική ανακοίνωση για άνοιγμα της κλειστής παραλίας στα Βαρώσια.

Η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου (Βαρώσια) έχει μείνει ακατοίκητη από το 1974, όταν την κατέλαβαν τα τουρκικά στρατεύματα. Έκτοτε σε κάθε σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, τα Βαρώσια περνάνε υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Τυχόν άνοιγμα των Βαρωσίων σηματοδοτεί την παγίωση της διχοτόμησης της Κύπρου με σύνορο τη γραμμή αντιπαράταξης του 1974.

Ανακοίνωση Ερντογάν-Τατάρ

Πέντε μέρες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών των Τουρκοκυπρίων, ο εκλεκτός της Τουρκίας και υποψήφιος για την «προεδρία» Ερσίν Τατάρ μετέβη στην Άγκυρα όπου συνάντησε τον Ταγίπ Ερντογάν. Ερντογάν και Τατάρ ανακοίνωσαν το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων.

Ο Τατάρ έχει τη θέση του «πρωθυπουργού» στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» την οποία αναγνωρίζει ως κράτος μόνο η Τουρκία και καμία άλλη χώρα του κόσμου. Η ανακοίνωση αφορά το άνοιγμα ολόκληρης της παραλίας που βρίσκεται στο κλειστό κομμάτι των Βαρωσίων. Ήδη από τον Αύγουστο του 2017 οι είχε ανοίξει ένα κομμάτι της παραλίας που βρίσκεται στα νότια της πόλης.

Είναι προφανής ο προεκλογικός χαρακτήρας της κίνησης. Ο Ερντογάν θέλει να προωθήσει τον «άνθρωπό του » κόντρα στον νυν «πρόεδρο» Μουσταφά Ακκιντζί. Ωστόσο, είναι προφανές ότι πρόκειται για κίνηση που παγιώνει και βαθαίνει τη διχοτόμηση. Δείχνει επίσης ότι αν κερδίσει στις κάλπες ο Τατάρ θα ενταφιαστεί η όποια προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Σκληρή ήταν η απάντηση του Νίκου Αναστασιάδη στην ανακοίνωση Ερντογάν-Τατάρ. Στην ανακοίνωσή της η κυπριακή κυβέρνηση αναφέρει:

«Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουν με το πλέον έντονο τρόπο την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Αυτή η προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το θέμα θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο σήμερα για ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων.»

Αντίθετος και ο Ακιντζί

Την αντίθεσή του εξέφρασε όμως και ο Μουσταφά Ακιντζί. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτηρίζει τις παρεμβάσεις της Τουρκίας τόσο στο ζήτημα της Αμμοχώστου όσο και σε αυτό του αγωγού μεταφορά νερού προς τα κατεχόμενα «ντροπή για τη δημοκρατία». Υπογραμμίζει δε ότι:

«Είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί το ζήτημα του Βαρωσιού με τρόπο που θα συμβάλλει στη λύση, δεν θα δημιουργήσει εμπόδιο για τη λύση, και δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με τον ΟΗΕ. Πρόκειται για κάτι το οποίο έχω πει εδώ και πολύ καιρό. Ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προετοιμάζεται για πρόσκληση στην ανεπίσημη συνάντηση 5 + 1 μετά τις εκλογές μας, οι προσπάθειες για το Βαρώσι μόλις λίγο πριν τις εκλογές, είναι ένα παράπτωμα που θα αφήσει τον Τουρκοκύπριο λαό σε μια δύσκολη κατάσταση στη διεθνή σκηνή.

Έχω το καθήκον να δηλώσω ότι είναι μεγάλο λάθος, λίγο πριν από τις εκλογές μας, η ξεκάθαρη μετατροπή σε εκλογικό υλικό ενός σημαντικός θέματος όπως αυτό του Βαρωσιού, το οποίο εμπίπτει στην ευθύνη της Προεδρίας».

Πιστεύω ότι οι Τουρκοκύπριοι θα δώσουν την απαραίτητη απάντηση στα όσα συμβαίνουν με την ελεύθερη βούλησή τους, καταλήγει ο κ. Ακιντζί.

Η αντίδραση της ΕΕ

Ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρέλι, έκανε το εξής σχόλιο: «Το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή.» Ο κοινοτικός επίτροπος διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου ώστε να προβεί σε ολοκληρωμένη τοποθέτηση.

Δήλωση Κατρούγκαλου

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε την εξής δήλωση:

«Οι τουρκικοί τυχοδιωκτισμοί στα Βαρώσια πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα από την ελληνική διπλωματία και τη διεθνή κοινότητα,. Ο κ. Μητσοτάκης την «ξέχασε» στον ΟΗΕ, η Κύπρος όμως δεν επιτρέπεται να μείνει μόνη της. Οι τουρκικοί τυχοδιωκτισμοί στα Βαρώσια πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα από την ελληνική διπλωματία και τη διεθνή κοινότητα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ