ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντονής: «Μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού» η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Κοντονής: «Μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού» η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα μεταξύ του Σταύρου Κοντονή και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής χαρακτήρισε «μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού» την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία γινόταν λόγος για «απαράδεκτες» δηλώσεις που εξυπηρετούν «εχθρικά» πολιτικά συμφέροντα. 

Παράλληλα ο κ. Κοντονής στρέφει τα βέλη του και προς την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για ευθεία διαστρέβλωση των λεγομένων του σχετικά με τους λόγους της παραίτησής του από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη «συνήθη» όπως τη χαρακτηρίζει, πρακτική της ΝΔ.

Σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης σημειώνει μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση προσπαθεί να συνδέσει την παραίτησή του, με υπαρκτές και σοβαρές ενστάσεις που είχε και διατηρεί, για τον τρόπο ψήφισης και το περιεχόμενο διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι η παραίτησή του «σχετίζεται αποκλειστικά με την καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος εν όψει του συνεδρίου και άλλων σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων τα οποία σε μόνιμη βάση συγκροτούν την πλέον αρνητική εικόνα για το κόμμα και την προοδευτική παράταξη».

Ο ίδιος επαναλαμβάνει ακόμα ότι «απαράδεκτες διατάξεις στο νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων και η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα ήταν σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη», και εκφράζει τη χαρά του που «με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί τροπολογία επαναφοράς των καταργημένων διατάξεων».

Ολόκληρη η δήλωση του Σταύρου Κοντονή έχει ως εξής:

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την παραίτησή μου από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με υπαρκτές και σοβαρές ενστάσεις που είχα και διατηρώ, για τον τρόπο ψήφισης και το περιεχόμενο διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, αποτελεί ευθεία διαστρέβλωση των λεγομένων μου, κατά τη συνήθη πρακτική της ΝΔ.

Για πολλοστή φορά τονίζω, ότι η παραίτησή μου υποβλήθηκε στον Πρόεδρο του κόμματος προ τριημέρου και σχετίζεται αποκλειστικά με την καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος εν όψει του συνεδρίου και άλλων σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων τα οποία σε μόνιμη βάση συγκροτούν την πλέον αρνητική εικόνα για το κόμμα και την προοδευτική παράταξη.

Τη στιγμή μάλιστα που απέναντί μας υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει στη διαχείριση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων.

Επαναλαμβάνω όμως για μια ακόμη φορά, ότι απαράδεκτες διατάξεις στο νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων και η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα ήταν σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη.

Χαίρομαι γιατί πληροφορήθηκα ότι με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί τροπολογία επαναφοράς των καταργημένων διατάξεων και ελπίζω να τύχει της στήριξης όλων των δημοκρατικών κομμάτων.

Τέλος, επιστρέφω αυτούσια στους εκδότες της, την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού και απαξιώ να την σχολιάσω».

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτες δηλώσεις, εξυπηρετεί «εχθρικά συμφέροντα»

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, ενώ σχολίασε ότι εξυπηρετούν «εχθρικά» πολιτικά συμφέροντα.

«Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία», αναφέρει χαρακτηριστικά σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Την παραίτηση Κοντονή σχολίασε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, χαρακτηρίζοντας τις αποκαλύψεις του μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ως «μείζον πολιτικο και ηθικό ζήτημα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece και της Αμαλίας Κάτζου, ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να απαντήσει στις αποκαλύψεις Κοντονή.

Το πρωί, σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσαν στη Βουλή οι «βόμβες» που έριξε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, για τις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης αναφορικά με τις ποινές που μπορεί να επιβληθούν στους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες και ειδικότερα στη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, με την κυβέρνηση να προαναγγέλλει σχετική ρύθμιση.

Η πρόταση που διατύπωσε εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Ραγκούσης να φέρει άμεσα προς ψήφιση η κυβέρνηση ρύθμιση που να στερεί στους υμνητές του ναζισμού τα πολιτικά τους δικαιώματα, χαρακτηρίστηκε υποκριτική από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα.

Κοινή συνισταμένη της κριτικής που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ως κυβέρνηση αφαίρεσε από τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε παραμονές των εκλογών τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από την ηγεσία και τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι δεν το επανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ