ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευόπουλος: Στήριξη σε Κοντονή για τον νέο Ποινικό Κώδικα

Παρασκευόπουλος: Στήριξη σε Κοντονή για τον νέο Ποινικό Κώδικα
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με τον Σταύρο Κοντονή συντάχθηκε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με τον νέο Ποινικό Κώδικα, γνωστό και ως «νόμο Παρασκευόπουλου».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Κοντονή, ο οποίος είχε αναφέρει ότι διαφωνούσε με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο κ. Παρασκευόπουλος, μιλώντας στον Real Fm 107,1 είπε ότι υπάρχουν προβληματικές διατάξεις σε αυτόν, κάτι το οποίο είχε σχολιάσει και ο ίδιος.

«Δεν θυμάμαι τι είπαν άλλα στελέχη. Είχα πει ότι ορισμένες από τις ρυθμίσεις, δεν ήταν σωστές. Ακόμη και δημοσίως. Όπως και είχα πει δημοσίως ότι ο ΠΚ είναι προτιμότερος από τον προηγούμενο και ότι έχει και κάποιες αστοχίες. Σε επιμέρους άρθρα η γνώμη μου θα ήταν διαφορετική. Υπάρχουν και κάποιες άλλες προβληματικές διατάξεις που θα πρέπει στο μέλλον να αλλάξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, συμφώνησε με τον κ. Κοντονή, ως προς το γιατί πέρασε: «Αυτό που λέει ο κ. Κοντονής γιατί το περάσαμε κτλ., είναι σωστό. Θα μπορούσε αυτό το έργο που ήταν έτοιμο, να προωθηθεί λίγο αργότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε ότι ένα έργο που τελείωσε κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν έπρεπε να περιμένει και να κατατεθεί στη Βουλή».

«Η ιδιομορφία είναι ότι όταν ψηφίζεται ένας Κώδικας, ψηφίζεται μόνο ως ένα άρθρο. Δεν μπορεί να γίνει κατ' άρθρο και να πούμε αυτό είναι καλό, αυτό δεν είναι. Με το να έχουμε στο σύνολό του έναν νέο ΠΚ θα περάσουν και προβληματικές διατάξεις και δεν το αρνούμαι ότι υπάρχουν τέτοιες και το είχα σχολιάσει», εξήγησε ο ίδιος.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «είναι υπεραπλουστευτικό να λέτε "εσείς αλλάξατε" τον Ποινικό Κώδικα. Ο νέος ΠΚ είναι προϊόν νομοπαρασκευαστικών επιτροπών της τελευταίας 10ετίας. Και οι επί ΣΥΡΙΖΑ επιτροπές στηρίχθηκαν στις προηγούμενες και τις εφαρμόσαμε. Έχει πάνω από 400 διατάξεις. Δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι χωρίς κομματική ταυτότητα συνέβαλαν στο να καταρτιστεί. Ήταν ένα ακαδημαϊκό έργο».

«Με βάση τη νομοθεσία που έχουμε δεν μπορεί να γίνει αλλαγή μιας μονής διάταξης. Η τελική ψήφιση είναι δουλειά του κόμματος, όχι της νομοπαρασκευαστικής. Έκρινε ότι αυτός ο ΠΚ είναι προτιμότερος από τον προηγούμενο», συνέχισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Είπε, ωστόσο, ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να διορθώσει ένα άρθρο και μεμονωμένα. «Έχουμε νέα κυβέρνηση, νέα Βουλή και μπορούν να πουν και οι κυβερνώντες και τα κόμματα ότι κάποιες ρυθμίσεις δεν είναι εύστοχες και πρέπει να αλλάξουν», είπε.

Παρόλα αυτά, υπεραμύνθηκε του Νέου Ποινικού Κώδικα λέγοντας ότι «γενικά ο ΠΚ είναι πολύ καλύτερος από τον προηγούμενο και οι επιμέρους ρυθμίσεις του είναι επίσης πολύ καλύτερες από τον προηγούμενο και επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν και κάποιες προβληματικές».

Κόντρα Κοντονή - ΣΥΡΙΖΑ

Η παρέμβαση Παρασκευόπουλου έρχεται την ώρα που βρίσκετα σε πλήρη εξέλιξη κόντρα μεταξύ του Σταύρου Κοντονή και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής χαρακτήρισε «μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού» την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία γινόταν λόγος για «απαράδεκτες» δηλώσεις που εξυπηρετούν «εχθρικά» πολιτικά συμφέροντα.

Παράλληλα ο κ. Κοντονής στρέφει τα βέλη του και προς την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για ευθεία διαστρέβλωση των λεγομένων του σχετικά με τους λόγους της παραίτησής του από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη «συνήθη» όπως τη χαρακτηρίζει, πρακτική της ΝΔ.

Σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης σημειώνει μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση προσπαθεί να συνδέσει την παραίτησή του, με υπαρκτές και σοβαρές ενστάσεις που είχε και διατηρεί, για τον τρόπο ψήφισης και το περιεχόμενο διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα.

Ο κ. Κοντονής ξεκαθαρίζει ότι η παραίτησή του «σχετίζεται αποκλειστικά με την καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος εν όψει του συνεδρίου και άλλων σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων τα οποία σε μόνιμη βάση συγκροτούν την πλέον αρνητική εικόνα για το κόμμα και την προοδευτική παράταξη».

Ο ίδιος επαναλαμβάνει ακόμα ότι «απαράδεκτες διατάξεις στο νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων και η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα ήταν σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη», και εκφράζει τη χαρά του που «με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί τροπολογία επαναφοράς των καταργημένων διατάξεων».

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτες δηλώσεις, εξυπηρετεί «εχθρικά συμφέροντα»

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, ενώ σχολίασε ότι εξυπηρετούν «εχθρικά» πολιτικά συμφέροντα.

«Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία», αναφέρει χαρακτηριστικά σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Την παραίτηση Κοντονή σχολίασε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, χαρακτηρίζοντας τις αποκαλύψεις του μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ως «μείζον πολιτικο και ηθικό ζήτημα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece και της Αμαλίας Κάτζου, ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να απαντήσει στις αποκαλύψεις Κοντονή.

Το πρωί, σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσαν στη Βουλή οι «βόμβες» που έριξε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, για τις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης αναφορικά με τις ποινές που μπορεί να επιβληθούν στους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες και ειδικότερα στη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, με την κυβέρνηση να προαναγγέλλει σχετική ρύθμιση.

Η πρόταση που διατύπωσε εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Ραγκούσης να φέρει άμεσα προς ψήφιση η κυβέρνηση ρύθμιση που να στερεί στους υμνητές του ναζισμού τα πολιτικά τους δικαιώματα, χαρακτηρίστηκε υποκριτική από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα.

Κοινή συνισταμένη της κριτικής που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ως κυβέρνηση αφαίρεσε από τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε παραμονές των εκλογών τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από την ηγεσία και τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι δεν το επανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ